Онлайн, но къде?

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 18 ное. 2012

Всеки конзолен геймър има право на предпочитания между XBOX и PlayStation 3. За едни Halo може да е по-добрият шутър от Killzone (което не е вярно), а за други Uncharted е по-стойностна от Gears of War (което е така). Това, за което обаче е все по-трудно да се спори е, че XBOX360 предлага по-добра онлайн платформа от PS3. Точно така, след дълги години на господство в конзолния гейминг, ветеранът XBOX Live Gold за 60 долара на година вече изглежда не предлага чак толкова добавена стойност в сравнение с по-новата и амбициозна PlayStation Plus за 50 долара.

Условно казано, XBOX Live Gold струва по 5 долара на месец и ви дава допълнителна функционалност на базата на основни характеристики като съобщения, чат и достъп до Marketplace, които са безплатни. Gold членовете имат възможност да играят онлайн, да свалят по-рано някои демо версии, да ползват различни отстъпки при покупка на игри, както и да боравят с доста популярни приложения като Skype, Facebook, Twitter, last.fm, Internet Explorer и др. Това са най-важните характеристики на платеното членство така, както се отнасят за потребителите в Съединените щати. В другите страни има известни размествания (част от услугите не са достъпни за сметка на други, които са локални), а в България XBOX Live дори не присъства официално като платформа. Някои от тези услуги като HBO и Go Netflix изискват отделен абонамент, а други като YouTube и Facebook за безплатни и налични на дузина други платформи.

В началото най-голямото предимство на XBOX Live Gold бе възможността за игра в мрежа. Когато PlayStation 3 се появи, в добре замислен ход Sony обяви на всеослушание, че отказва да взима пари за игра онлайн. PlayStation Network беше безплатна за всеки, който си е купил конзолата. Недостатъкът бе крайно несъвършената система за комуникации в игра. В много отношение пет години по-късно нещата не са се променили и собствениците на ХВОХ360 плащат за неща, за които притежателите на PlayStation 3 не харчат нито цент.

Ако съпоставим това, което двете онлайн платформи предлагат, излиза, че предимствата на XBOX Live далеч не са толкова много. Вземете например Internet Explorer – той очевидно не присъства в PlayStation 3, но Sony позволява на потребителите да сърфират свободно в интернет, а освен това им дава и някои Free-to-play игри като DC Universe Online, MAG и предстоящата Dust 514. Ако предпочитате PlayStation 3 няма да получите достъп до Halo Waypoint (това е очевидно, но иначе функцията е част от Gold абонамента), нито до ESPN или HBO Go. Netflix и Hulu Plus отново присъстват и отново изискват отделно плащане, но към техните собственици, а не към Sony.

Отчитайки нарастващата популярност на онлайн гейминга, миналата година Sony стартира и PlayStation Plus, давайки възможност на потребителите да плащат за повече услуги. Първоначално в новата платформа се появиха функции, подобни на тези на XBOX Live Gold като Instant Game Collections, отстъпки при покупка, ранен достъп до демо версии и облачно съхранение. Списъкът с екстри определено е по-къс от този на Microsoft, но съдържа един ключов елемент, който трудно може да бъде оборен – безплатните игри. Това е пакет от заглавия, които всеки PlayStation Plus абонат може да свали и които остават негови докато акаунтът му е активен. В първите няколко месеца от съществуването на услугата Sony махна няколко игри и добави други, при все, че премахнатите от списъка заглавия си остават достъпни за старите абонати, които вече са ги свалили.

За да сработи тази оферта очевидно игрите трябва да бъдат добри. Ето какво са получили напълно безплатно американските абонати на PlayStation Plus от нейното начало:

Тhe Walking Dead Episodes 1 & 2
Bloodrayne Betrayal
Outland
Infamous 2
Little Big Planet 2
Ratchet & Clank All 4 One
Warhammer 40k: Space Marine
Saints Row 2
Renegade Ops
Pac-Man Championship Edition DX
Choplifter
Sideway
Just Cause 2
Lara Croft & The Guardian of Light
Gotham City Impostors
Hard Corps Uprising
Zombie Apocalypse
Virtua Fighter 5: Final Showdown
Borderlands
Payday: The Heist
Quantum Conundrum
Resident Evil 5
Uncharted: Golden Abyss
(от ноември за PS Vita)

ОК, впечатляващо, нали? Infamous 2, Little Big Planet 2 и Ratchet & Clank All 4 One са сред най-силните PlayStation 3 ексклузиви и имат сериозно онлайн съдържание, което предполага десетки часове забавление извън сингъл кампаниите. Outland е чудесен стилен 2D платформър, Just Cause 2, Borderlands, Resident Evil 5, Space Marine и Saints Row 2 не се нуждаят от представяне и заслужават място във всяка геймърска колекция. Нещо повече, в Европа по същия начин бяха предложени хитове като Dead Space 2, Red Dead Redemption и др.

Истината е, че от комерсиална гледна точка XBOX Live е много по-обсъжданата и рекламираната услуга. Microsoft винаги е била по-гласовита за онлайн екстрите си и агресивно налагаща имиджа на стандартизирана платформа за мултиплейър. Компанията отчита, че има повече от 40 милиона XBOX Live абонати, но мълчи относно това колко са плащащите такива. Според различни преценки е възможно броят им да е наполовината. Със сигурност абонатите на XBOX Live Gold са повече от тези на PlayStation Plus, но от чисто потребителска перспектива изглежда е дошло времето за потребителите да се замислят кой наистина предлага по-изгодните оферти.

Автор: Александър Рангелов