Ново поколение рутер с вградена облачна услуга: D-Link DIR-605L

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Малко рутери ви позволяват да управлявате лесно своята домашна мрежа, независимо къде се намирате в конкретния момент, дали сте на PC, таблет или Smart телефон. Това се постига чрез така модерните напоследък облачни технологии които вече се вграждат и в безжични рутери,  камери за виденаблюдение, дори малки домашни сторижди. D-Link DIR-605L обаче е един от първите рутери с поддръжка на Cloud услугите, при това те са напълно безплатни. 

В техническо отношение въпросният продукт е изключително семпъл и включва възможно най-основното – Wireless N-рутер, който работи на честота 2.4 GHz. Има 4 портов 10/100 комутатор, но няма USB порт, и поддръжка на IPv6, които не са характерни за продукти в този ценови диапазон.

DIR-605L обаче предлага изключително стабилен безжичен сигнал и, разбира се, гореспоменатата облачна услуга.

Самият рутер е малък и пасва идеално на ръката. С неговите две 5dB антени, които не могат да бъдат сваляни, обаче той осигурява по-добро покритие към свързаните клиенти. В задната част на  DIR-605L откриваме четири LAN порта и един WAN (разбира се, плюс захранващ куплунг). Отпред пък са характерните LED светлинки, показващи статуса на портовете и интернет и безжичните връзки. Отстрани е разположен WPS бутон за бърза връзка с клиенти с Wi-Fi Protected Setup. 

За да инсталирате DIR-605L, е достатъчно да го включите към захранването и към съответния интернет източник, да го свържете към компютъра и готово – отваряте браузър, където през неговия IP адрес по подразбиране (192.168.0.1) ще го настроите за минути. Достатъчно е да въведете admin за потребителско име, а полето с парола да оставите празно. Стартира се вградения в рутера помощник за инсталиране който с 3 лесни стъпки ви свързва в Мрежата. С този рутер вече няма нужда от CD или друг външен носител, който да ви води при настройките.

Можете да използвате този помощник и за да създадете mydlink акаунт и да асоциирате рутера с него – особено ако искате да се възползвате от някои от най-интересните му екстри. Услугите, предоставяни от портала mydlink, са напълно безплатни. По принцип досега през него можехте да управлявате уеб камерите на компанията. С DIR-605L вече порталът включва и контрол над съответните поддържани рутери.

Веднага щом асоциирате DIR-605L с mydlink акаунт, той се превръща в облачен рутер. Това означава, че може да получавате достъп до него и дори да го управлявате през интернет, независимо къде се намирате – в автобуса, на работа, в парка и т.н. Няма как да не отбележим, че почти, ако не и всички рутери, могат да бъдат програмирани така, че да са достъпни през мрежата. Процесът обаче като цяло е дълъг и труден и може да затрудни обикновените потребители. DIR-605L ви предлага нов подход като улеснява нещата в това отношение максимално. Така например ако посетите mydlink.com през браузъра на който и да е компютър, свързан с интернет, или пък чрез myDlink Lite, безплатно мобилно приложение за iOS или Android myDLink Lite през телефона си, ще можете да видите статуса на своя рутер или дори да му промените настройките. Аз лично тествах системата с iPhone 4S и успях да променя името на мрежата, да рестартирам рутера, да разгледам сайтовете, посетени от  свързаните към него клиенти и дори да блокирам някои устройства, свързани към него. И всичко това, докато се излежавах на плажа. 

Приложението обаче не предоставя достъп до абсолютно всички настройки и екстри на рутера. Така например ако искате да използвате опцията за родителски контрол, ще трябва да посетите уеб интерфейса. Това важи и за Port Forwarding, Mac Filtering и т.н. Ще очакваме с по-нататъшното развитие на услугата да се добавят тези нови възможности. 

Така или иначе облачните екстри на DIR-605L са изключително удобни и лесни за използване – една обещаваща стъпка напред, която ще промени начина, по който гледаме на безжичните рутери.

По отношение на производителност DIR-605L оправдава очакванията, особено предвид своята цена. На разстояние 4.5 метра той постигна скорост 41Mbps. Бяха му необходими около 200 секунди, за да прехвърли 1 гигабайт информация. При 9 метра разстояние скоростта падна малко – до 37Mbps. Същевременно – за двата дни на тестове не блокира нито веднъж.

В заключение това е един достъпен, надежден и семпъл рутер, който ще ви предостави добър контрол над вашата домашна мрежа благодарение на своите страхотни облачни характеристики. Струва си всяка стотинка.

 

Автор: Петър Йорданов