Нетбук: MSI Wind U160

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Стягате си багажа. Поглеждате към стария си лаптоп, наподобяващ раздърпан куфар. „И него ли трябва да мъкна?” – промърморвате наум. Батерията му едвам издържа и 2 часа работа, тежък е, доста обемен. Направо ви иде да го захвърлите в кофата…

За щастие MSI имат решение на подобни проблеми с техния изключително стилен, компактен и издръжлив нетбук U160 от популярната серия Wind, който се появи на пазара съвсем наскоро.

За разлика от по-стария модел U110, новият разполага с изключително стилен външен вид. Корпусът му е дебел едва 2,5 см, а цялата машинка тежи малко повече от 1 кг. Неговият 10-инчов екран (с резолюция 1024 x 600) е достатъчно ярък, че да работите с него спокойно дори и под натиска на слънчевите лъчи, а трите USB порта и четеца на карти 4 в 1 би трябвало да задоволят нуждите на повечето потребители.

Ако обмисляте закупуването на този нетбук, трябва да имате едно наум – с него определено няма да чупите рекорди на почти нито един бенчмарк. Wind U160 е оборудван с 1,66-гигахерцовия процесор Intel Pine Trail N450. Това го прави особено икономичен, поне що се отнася до консумацията на електроенергия. Компанията производител твърди, че с едно-единствено зареждане на 6-клетъчната батерия може да работите цели 15 часа! По време на нашите тестове обаче прекарахме приблизително 11 часа, преди нетбукът да ни уведоми, че батерията му издишва. Въпреки това дори и тези резултати са достатъчно впечатляващи. За съжаление обаче по една или друга причина е необходимо между 3 и 4 часа, за да заредите Wind U160 на 100 процента.

Няма как да не отбележи, че машинката не загрява прекалено много. Ако гледате видео на цял екран в рамките на 15-на минути, нетбукът ще достигне приблизително 30 градуса по Целзий – или с около 5 по-малко от повечето продукти от този тип.

Какво получавате още: видео карта Intel GMA 3150, 1GB оперативна памет, 160-гигабайтов хард диск, 10-инчов екран с резолюция 1024×600 и операционна система Windows 7 Starter. Общо взето всичко, което ще ви бъде необходимо, включително 1.3-мегапикселова уеб камера, ако се налага да пътувате и работите, или просто ако искате да сте свързани с вашите приятели навсякъде и по всяко време.

Разбира се – Wind U160 не е съвършен. Копчетата на клавиатурата му са по-малки от обикновеното, а нищожният звук, който вградените колонки издават, прави използването на слушалки на практика задължително. Въпреки това издръжливостта на батерията му е изключително добра, производителността – поносима, а размерът – компактен и лек. Ако търсите обаче по-евтини алтернативи, може спокойно да се насочите към 300-доларовия ASUS Eee PC 1001P, който е по-тежък и батерията му издържа по-малко, но е със сходни на Wind U160 технически характеристики и много по-удобна клавиатура.

Автор: Петър Йорданов