Нетбук: Asus EEE PC 1015PN

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 14 ное. 2010

Няма спор, че нетбуците са в криза. Само допреди година тези портативни компютри бяха новия хит на пазара и всяка една технологична компания побърза да пусне свой модел. Сега обаче прекаленото предлагане доведе до рязък спад в цените, а появата на таблетите непрекъснато пресира производителите на нетбуци да търсят по-иновативни модели.

И в този момент се появява Asus EEE PC 1015PN. Далечният наследник на някогашното ЕЕЕ РС, което постави началото на нетбук революцията, 1015PN изглежда като нетбук на стероиди. Двете основни съставки в анаболната рецепта са неговият процесор и видеокартата. 1015PN идва с двуядрен Intel Atom N550, който работи на 1.5GHz. Разбира се, виждали сме двуядрени и четириядрени Atom процесори и преди, но този е първият, който е насочен специално към нуждите на нетбука.

Другият важен елемент е видеото, което идва под формата на модерната nVidia Ion. Тя вече беше използвана с успех при  Zoltac HD-ID11, но за случая е леко снижена, вероятно с цел разхода на електричество да бъде съобразен със захранването на нетбука. Видеото е с 512МВ DDR3 RAM с честота 700 MHz и 64-битов интерфейс. Ако предположите, че Ion прилича на стандартните GeForce чипове няма да сбъркате, защото той е от абсолютно същия силикон, който се използва при GeForce 310.

Да се твърди, че с това видео нетбукът ви ще се превърне в преносим заместител на ХВОХ360 или геймърската ви машина е пресилено, но рекламираната възможност да подкарате малко по-стари заглавия на този миниатюрен модел не е за изпускане. Така например CoD 4: Modern Warfare може и да е няколко поколения назад, но все още се радва на определен мултиплейър интерес, да не говорим, че е една от най-великите игри, правени някога. И тук идва първото разочарование – на минималната 800х600 резолюция играта се движи с около 20 кадъра в секунда, които буквално се сриват, когато отидете на 1024х600. Изводът, който бързо се налага е, че за да играете игри на нетбук, бил и той впечатляващ като 1015PN, трябва да прибегнете към по-стари заглавия.

Следващите няколко игри, които бяха тествани – непретенциозни заглавия като Quake Live, Darwinia и Trackmania United – се представиха доста по-добре. Наистина разочароващо, особено като се има предвид силната реклама на модела точно по отношение на видеокартата му.

Извън това 1015PN има стандартни за новите нетбуци характеристики. Той върви с 1 GB DDR3 RAM, което също търпи известна критика. Преди време нетбук с един гиг памет, който ползва Win XP, бе нормално пазарно решение, но в момента да предлагаш модел на цена от над 400 долара само с 1 GB RAM си е направо обир. Моделът има 10.1-инчов TFT WSVGA дисплей с резолюция 1024х600. Плюсът в това отношение е, че дисплеят разполага и с една от модерните LED подсветки. Твърдият диск е с капацитет 320 GB, произведен от Western Digital. Това пространство е достатъчно голямо, за да съберете най-важните си документи и файлове, без да се налага да прибягвате до втори външен диск.   

Asus EEE PC 1015PN оставя противоречиви чувства. Безспорно това е един от най-мощните нетбуци на пазара и дори може да се каже, че поставя нов етап в тяхното развитие. Но дори прехваленото му видео не стига, за да се подкарат „нормални” игри. Освен това щеше да бъде добре, ако нетбукът идваше с още един гиг памет, който добре щеше да се комбинира с операционната система Windows 7. Все пак ако все още не сте се сдобили с нетбук, може сериозно да обмислите това предложение на Asus.  

Автор: Филип Станиславов