Нетбук: MSI Wind U123

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 29 сеп. 2009

Оказва се, че Wind U123 е наследник на малко по-стария нетбук Wind U120 и всъщност няма почти нищо общо с неттопа Wind 120, който представихме преди точно два месеца. Сходната номенклатура при наименованията може да е объркваща, но дава възможност за продължаване на вятърно-базираните игри на думи, които колегата Панайотов започна с неттопа.

И така, Вятърният нетбук споделя шасито на своя предшественик, но във вътрешността има съществена разлика. Най-важната и най-рекламираната е, че вече в силициевите гърди на машината тупти новият процесор на Intel – Atom N280, работещ на 1,66 GHz тактова честота, върху чипсет Intel 945GSE+ICH7M. Паметта е само един гигабайт DDR2 на 533MHz, но може да бъде добавен още 1 GB, каквато опция отсъстваше при U120.

“Вятърът” е с размери 260х180х33mm и тежи около един килограм. Той обаче не работи с вятърна турбина – неочаквано, знам. Все пак едва ли ще останете разочаровани от батерията – имате опция за 3, 6 и дори 9 клетъчна, последната от които на теория ви осигурява около осем часа работа. Тя обаче вдига леко и теглото. Въпреки това машината е достатъчно портативна. Екранът е 10,2 инча WSVGA, а клавиатурата под него е достатъчно удобна (естествено без Num Pad). Леко неудобен е единствено тъчпадът, който е много малък и не поддържа multitouch, както и бутоните под него, които издават леко досаден щракащ звук при натискане.

Друга интересна функция на U123 е Easy Face Manager – система, която може да разпознава лицето ви през 1,3-мегапикселовата вградена уебкамера и да използва това, вместо парола. Това звучи интересно, но аз лично съм скептичен, че нетбукът ще отказва да се включи всеки път, когато ми излезе пъпка например. Това би било очевиден бунт на машините срещу Човека, за който наказанието е само едно (екзекуция). Но определено си заслужава да се спомене като плюс. Освен всичко друго получавате 160 GB SATA диск и Windows XP, при това на доста разумна цена. Ако ви трябва сериозна машина за работа, то новото предложение на MSI няма да ви разочарова. Ще се убедите, че изобщо не е вятърничава работа, както предполага името й.

Автор: Пламен Димитров