Нетбук: MSI U200

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 окт. 2009

Чудех се кога най-накрая ще видя нетбук, който да не е базиран на Atom платформата. Ето, че си направих сефтето с MSI U200. Той е нетбук във възможно най-разтегливия смисъл на термина. От една страна, размерите му са с една идея по-малки, за да може да се класира при микро лаптопите, като MacBook Air например. От друга страна обаче е с една идея по-голям от стандартното ЕЕЕ РС, разполага с достатъчно солиден хардуер, за да поеме 3D заглавия от средата на текущата десетилетка и то под Vista. Но едно по едно.

MSI U200 е с размер 12 инча и дебелина около сантиметър и половина. Клавиатурата е голяма, със стандартен размер на клавишите, мауспадът също (дори е екипиран с така цененото от мен грапаво покритие, правещ го невероятно по-удобен за работа). Разполага с пълния комплект входно-изходни портове (Audio in/out, 3 USB, 1 HDMI,  1 SVGA и естествено LAN). Разполага с 2,5-инчов хардиск с общ капацитет 220 гиги, но му липсва оптичен драйв за четене/печене на дискове. Дотук всичко е стандартно, с тази разлика, че за първи път идва в този размер. Докато сме все още на тема външен вид и шаси, е задължително да се спомене, че освен всичко друго е и красив. А сред функционалните бутони ме израдваха тези за мигновено стартиране на Bluetooth-a и уебкамерата.
 
MSI U200 крие още изненади в себе си. Използваният в него процесор е двуядрен Celeron723 с 1,20 гигахерца, което в общи линии е в 4 пъти по-силно от най-мощния Atom. Да, Celeron-а не е Core2, но е достатъчен за нещата, които ще правиш на 12 инча, а в същото време е достатъчно “Еко”, заради свръх ниската си потребност на енергия. Спецификациите на лаптопа продължават с 2 гигабайта RAM – жизненоважни за Vista-та и дисплея, който поддържа резолюция до 1366 x 768 пиксела. Именно екранът е най-спорната част в MSI U200. От една страна е достатъчно добър за всичко, за което се сетих да го натоваря – дори базов ретуш на снимки във Photoshop е окей (пробвал съм на 8.9 инча и си е мъка, но не е невъзможно). Има обаче лек проблем с цветовете и на моменти просто си решава, че сивото ще е бозаво кафяво с елементи на зелено, а на останалите цветове им липсва топлина.

На финал при хардуерните специфики е батерията, която има двойна функция. Първата е да предоставя пет часа функционалност (мадъфакин рекорд при тези размери!) при нормално натоварване. Втората е да повдига лаптопа и по този начин да го прави по-удобен за писане и в същото време да облекчава охлаждането.

MSI U200 е работен кон, който става и за забавление, при това отлично се справя и с двете задачи. Лек и удобен е да го помъкнеш, където си пожелаеш, да го отвориш и да напишеш нещо, или просто да поцъкаш в нета. От друга страна, размерите му го правят с една идея по-удобен за работа от стандартните нетбуци, не само заради по-големия дисплей, но и заради клавиатурата и тъчпада му. На финал идва забавлението. Машинката подкара WoW и Fable The Lost Chapters на медиум без проблем на Vista. Ако ти се занимава да направиш още един партишън на диска и да му качиш ХР или ъпгрейднеш на Win7, почти няма заглавие до 2006-та година, което да не тръгне доволно добре. Засега цената му е леко висока, но ако още нямаш машинка, която да ти даде непостижима за десктоп системите и тежките лаптопи мобилност, и в същото време не смяташ да правиш огромни компромиси с производителността – MSI U200 е адски подходящ коледен подарък.

Автор: Георги Панайотов