Нетбук: Gigabyte TouchNote T1028M

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 авг. 2009

Вече не се учудвам, че Gigabyte правят продукти, различни от дънни платки. Въпреки това креативността, която влагат в новите си машинки, не спира да ме изненадва. Gigabyte TouchNote T1028M не е първият нетбук на компанията, а дори не бих казал, че е най-странното им предложение. Казвам “странно” в добрия смисъл, защото в този мини-лаптоп са вкарани няколко доста интересни идеи, за които ще се чудите как не са станали стандартни.

Шасито е боядисано в кафяв цвят, което не е най-обичайната гледка сред хайтек джаджите, но не е и грозно. Интересното идва, когато го отворите. На пръв поглед Т1028М разполага със стандартен 10,1 инчов TFT-LCD екран с резолюция от 1024×600 пиксела. Ако се вгледате обаче, ще забележите, че той се държи за останалата част от корпуса само на една панта. Това е една от характерните черти на модела – екранът може да се върти хоризонтално, по посока на часовниковата стрелка. Искате да покажете нещо на дисплея? Няма нужда да въртите цялата машина – просто леко побутвате екрана към своя събеседник. Скоро ще забележите втория бонус – екранът е чувствителен на допир и можете да управлявате всичко на него само с едно докосване. Това не е единственият нетбук с touchscreen на пазара, разбира се, но Gigabyte са едни от първите в този сегмент.

Откъм производителност нещата са горе-долу стандартни за съвременните нетбуци – процесор Intel Atom N270 на 1.6GHz, 1GB SO-DIMM*1 памет, с опция за добавяне на още 1GB и видеочип Mobile Intel 945GSE Express Chipset+ ICH7M. Машината е оборудвана и с Win XP, което мнозина ще сметнат за плюс. Лесно ще управлявате всичко в операционната система дори и само с пръст, но има и multitouch тъчпад, естествено. Бутоните на touchpad-а са разположени от двете му страни, а не под него, така че вероятно ще ви трябва малко време да свикнете.

Всичко на всичко имате 160GB място, на което да се разпрострете, но съществуват много възможности да го увеличите. Имате на разположение три USB порта, 4-in-1 четец на карти (MMC/SD/MS/MS Pro), както и ExpressCard, Bluetooth и 802.11b/g/n безжичен интернет. Няма глезотии като HDMI изходи, но лично аз не виждам за какво бихте могли да ги ползвате. Т1028М тежи 1,3 кг. заедно с четириклетъчната си батерия, която, от своя страна, може да издържи до четири часа работа.

Нетбукът TouchNote Т1028М работи ефективно и е пълен с полезни идеи. Въртящият се екран почти сигурно ще ви влезе в употреба, а сензорният екран не е просто ненужна добавка. Солиден нетбук, който успешно може да замени произволно PDA устройство като електронен бележник.

Автор: Пламен Димитров