Национално състезание WEBLOZ ’10

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 10 мар. 2010

Преди, на въпроса „какъв искаш да станеш, когато пораснеш”, децата отговаряха полицай, пожарникар или космонавт. Днес по-вероятно е да кажат „Бил Гейтс”. Не разполагам с точни цифри, разбира се, но лично аз силно бих се изненадал, ако професията програмист не присъства поне в топ 5 на най-желаните кариери. Да програмираш, значи да създаваш свои виртуални светове, в които всичко е така, както според теб трябва да бъде. Да си уебдизайнер означава да влезеш в произволна интернет страница и да си кажеш „аз мога да го направя по-добре”. И наистина да можеш. Но дори действително да притежавате тези умения, къде можете да ги покажете? Едно добро начало е Webloz ’10.

Webloz е национално състезание по уебдизайн и интернет програмиране. Преди няколко дена седнах с неговия организатор Тихомил Кулев, управител на фондация „Технология за младите” и приятел на списанието, който ми обясни основните идеи на конкурса. Той е насочен към ученици между 8 и 12 клас – именно хора, които имат какво да покажат, имат желание за работа. Според организаторите това е най-успешното подобно мероприятие, провеждано в нашата страна. Досега в предишните издания са участвали над 100 проекта от 130+ участника и са раздадени награди за повече от 11,000 лв.

Провежда се в две категории – уебдизайн и интернет приложения, като се приемат всякакви проекти, дори такива, които сте представили другаде. Досега не е имало игри, така че това е една интересна ниша за всички РС маниаци. Критериите са ясни и сравнително лесни за покриване – екип от един или двама човека, в подходящата възрастова граница, това е всичко. Е, и умения, разбира се. Има обаче и две неща, които Тихомил казва, че няма да бъдат толерирани от журито – използването на чужд програмен код (който според него се хваща лесно, така че участниците не трябва да си мислят, че са открили колелото) и нарушаването на авторските права – всяка картинка, звук или каквото там ползвате трябва да са или ваши, или свободни за ползване.

Състезанието ще се състои в два кръга. При първия се приемат всякакви проекти и се отсяват най-добрите 20. Крайният срок за участие е съвсем близо – 14 март – така че ако имате намерение да участвате, не се мотайте. Вторият кръг ще се проведе между 23 и 25 април в град Лозница (откъдето идва и името на състезанието), след като победителите от първия са имали време да подобрят идеите си. Ако се опасявате, че балканският манталитет е пуснал пипалата си и тук, нямате причина за тревоги – журито е съставено от хора от IT индустрията, които имат най-малък интерес от нечестна игра. Всъщност вторият кръг не се състои просто от награждаване – това са три дена с интересни лекции по въпросите на програмирането, посещения на природни забележителности в околността и обща форма на релаксация, с нощуване на разноски на организаторите. Ще има по-сериозни награди за трите най-добри проекта, но останалите участници също няма да си тръгнат без поощрителни награди. Общият награден фонд е 3000 лв., което също не е за изпускане.

Младите често се оплакваме, че в днешното бездушно и непукистично общество не ни се дават почти никакви възможности за реализация. Webloz ви дава точно това – арена, на която да демонстрирате на какво сте способни, както и форум, на който да срещнете бъдещи приятели, колеги в бранша, а защо не и работодатели. Да покажем още веднъж, че в България има много кадърни хора, които си разбират от занаята и по нищо не отстъпват на конкуренцията. Моят личен съвет е да участвате – можете единствено да извлечете полза от цялото преживяване.

Още веднъж напомняме, че крайният срок за участие изтича само след няколко дена – на 14 март. Пълните подробности за състезанието можете да намерите на www.webloz.net

Автор: Пламен Димитров