Най-добрите игри на 2012 г.

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

2012 година е вече зад гърба ни. Сякаш хитовите заглавия през последните 12 месеца бяха повече от обикновеното. Това до голяма степен направи и определянето на най-добрите сред добрите още по-труден процес.

За разлика от предишни години този път системата за гласуване и определяне на победителя е малко по-различна (повече информация може да намерите тук). Равносметката обаче е винаги една – има победители и победени. Ето ги първенците!

Най-добър шутър от първо лице

По принцип категорията за FPS на годината традиционно е запазена територия за игрите от серията Call of Duty, но истината е, че тази година на хоризонта имаше по-различно, шарено и не по-малко увлекателно – Borderlands 2. Надграждайки във всяко едно отношение над оригинала, новият шутър на Gearbox се превърна в чудесна игра както в сингъл, така и в кооп, а  Claptrap е все така адски забавен. Затова едва ли е изненадващо, че именно Borderlands 2 и изборът на читателите за „Най-добър шутър от първо лице“.   

Най-добро MMORPG

Без никакво колебание Guild Wars 2 грабна титлата най-добро MMORPG на годината и остави зад гърба си всички свои конкуренти. Една абсолютно заслужена победа! Играта на Arena.net успя да влее свежа кръв иначе изтощения в идейно отношение жанр и показа, че геймплеят на едно MMORPG може да бъде увлекателен през абсолютно цялото време. Любопитен факт: Star Wars The Old Republic получи малко по-висока оценка от World of WarCraft: Mists of Pandaria.

Най-добра ролева игра

Въпреки множеството противоречиви реакции, които Mass Effect 3 предизвика със своя финал, вие избрахте именно заглавието на BioWare да бъде ролева игра на 2012 г. Без съмнение това не е съвършено заглавие. Поредицата, от която тя е част обаче, ни преведе през едно от най-незабравимите научнофантастични приключения въобще. Ако все още не сте се докосвали до нея, сега е моментът да поправите тази грешка, започвайки от първия Mass Effect.

Най-добра мултиплейър игра

Въпреки че вече позагуби блясъка си като стойностен шутър, Call of Duty: Black Ops 2 продължава да бъде избор номер едно що се отнася до мултиплейъра. Истината е, че всяко следващо издание на поредицата, независимо от неговия автор, обогатява и доразвива успешната формула, което автоматично превръща Call of Duty в предпочитания онлайн шутър. В същото време липсва и сериозна конкуренция като изключим Battlefield 3, но тя пък дебютира още през есента на 2011 г. През 2012 г. нещата отново не бяха по-различни и Black Ops 2 закономерно ще прибави още един приз към и без това богатата си колекция – този за „Мултиплейър игра на годината“.

Най-добра инди игра

Да си независимо студио в днешно време не е толкова зле, колкото изглежда на пръв поглед. Дори и да нямаш финансовата подкрепа на големите издатели, пак можеш да пуснеш AAA заглавие на пазара и да имаш възвръщаемост, въпреки че е по-евтино от своите конкуренти. Torchlight II е най-красноречивият пример. Една изключителна увлекателна игра, която изцяло заслужава това признание.

Най-добър платформър

Със своята изключително чаровна анимационна визия и свежо чувство за хумор, Rayman Origins успя да надделее над мрачната конкуренция в лицето на Mark of Ninja и Deadlight. След близо 7-годишно отсъствие, странното човече с гамбест нос и с реещи се на въздуха крайници показа, че все още го бива, а фактът, че през 2013 г. можем да очакваме нова част, е достатъчно красноречив.

Най-добра стратегия

Колкото и странно да изглежда, едва няколко стотни не достигнаха на XCOM Enemy Unknown на Firaxis Games да се превърне в стратегия на годината. Читателският вот връчи тази титла на друга игра на студиото на Сид Мейър, а именно – Civilization V: Gods and Kings. Един експанжън, който добави липсващата на мнозина религия и направи култовата историческа стратегия още по-добра и по-предизвикателна. 

Най-добро екшън-приключение на годината

2012 г. бе силна и откъм екшън приключения, при все, че главният фаворит в тази категория – Assassin’s Creed 3 – определено не оправда очакванията. Това обаче позволи на една стара РС класика в лицето на Max Payne 3 за направи своето дългоочаквано завръщане. По-измъчен и циничен отвсякога, главният герой ни повежда в едно мрачно и колоритно приключение из подземния свят на Бразилия. Фавелите на Сао Паоло не са най-доброто място за туристи, но със сигурност създават отличен сетинг за „Най-добро екшън-приключение на годината“ в лицето на Max Payne 3.

Конзолна игра на годината

За разлика от 2011 г., изминалата година не бе чак толкова силна на конзолния фронт. Sony се отличи с поредица нелоши ексклузиви като LittleBig Planet Karting, PlayStation All Stars Battle Royale, Starhawk и Yakuza: Dead Souls, но никой от тях не бе от класата на хитовете на 2011 г. На свой ред Microsoft пусна Forza Horizon и Halo 4, с което практически изчерпи своя каталог. В крайна сметка новото начало на поредицата Halo, дадено от 343 Industries изглежда се е понравило на най-много геймъри, които с гласовете си определят Halo 4 за „Конзолна игра на годината“.

Най-добра спортна игра на годината

Дискусията за FIFA срещу PES по правило е доста активна и няма причини тя да спре скоро. За изминалата година обаче майсторството на EA Sports отново се оказа достатъчно, за да плени геймърите и да ги убеди, че тяхната FIFA 13 е не само по-добрата футболна игра, но и „Най-добра спортна игра на годината“.

Най-голямо разочарование на годината

Като всяка година и 2012-та също имаше своите разочарования. Някои ги откриха в неоправдалата хайпа Assassin’s Creed 3, други ги намериха в прехваления, а всъщност до болка скучен и познат дизайн на Halo 4. Трети пък не останаха доволни от края на Mass Effect 3. Над всичко това обаче се откроява изключително слабата според читателите ни Ridge Racer Unbounded. РС дебютът на тази иначе достойна конзолна поредица определено разочарова. „Възобновяването на тази прашясала конзолна поредица не беше лоша идея, но само това не е достатъчно, за да заслужиш внимание при днешната конкуренцията“, написахме в нашето ревю преди време и читателите ни го потвърдиха – Ridge Racer Unbounded получава незавидната титла за „Най-голямо разочарование на годината“, тъй като спечели най-малко точки в цялото гласуване.

Игра на годината

Кое заглавие събра най-много вот по време на гласуването? Вероятно това е въпросът, който всички си задавате. Затова нека не губим повече време – да приветстваме Dishonored. Играта на 2012 г. Едно заглавие, което успя да засрами цялата конкуренция! Което показа, че новите идеи, стига да бъдат реализирани правилно, могат да бъдат успешни във всяко едно отношение. 

Заслуга за всичко това, разбира се, има Arkane Studios. Въпреки че съществува още от далечната 1999 г., то има едва половин дузина игри в своето портфолио. Феновете го познават най-вече с Arx Fatalis за РС и оригиналния ХВОХ, както и С Dark Messiah of Might & Magic от 2006 г. През 2010 г. обаче студиото стана част от конгломерата на ZeniMax Media и първият му самостоятелен проект в лицето на Dishonored се оказа отлично ново начало за талантливото френско студио. То е базирано в Лион, но в него има и приятна българска среда – нашият Виктор Антонов, който свърши чудесна работа по уникалния свят на играта в качеството си на шеф на визуалния дизайн в Dishonored. Всичко това заслужено носи приза за „Студио на годината“ именно на Arkane Studios.

А кой спечели колони и слушалки A4Tech 3 в 1 HSB-100U?

Това са потребителите с никове: denik, DJ Cat и white storm. Ще им бъдат пуснати лични съобщения за уточняване на данните за получаване на наградите.

С това нашия обзор приключва! 2013-та тепърва предстои. А дали ще бъде толкова хитова, колкото 2012-та? Рано или късно ще разберем.

Автор: Филип Станиславов, Петър Йорданов