Мултимедиен плейър: iriver p7

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

След като предизвика очакван фурор на пазара със своя е-четец Story, компанията iriver ни предлага и един изключително функционален мултимедиен плейър. Обявен още на миналогодишния СES, р7 е изключително добро предложение за всички фенове на музиката и филмите, които искат да имат достъп до любимите си колекции навсякъде и по всяко време.

Безспорно лидер в този сегмент на пазара е Apple, но със своите характеристики iriver p7 се налага като добра алтернатива на популярния iPod Touch. Дизайнът на плейъра има своите плюсове и минуси. От една страна, той е с опростен и изчистен алуминиев корпус и правоъгълната му форма наподобява преносим външен харддиск. За съжаление това сравнение се подсилва и от габаритите на плейъра – с дължина от 112 мм, височина 73 мм, дебелина 14 мм и тегло от 175 грама iriver p7 няма начин да не натежи в джоба ви. Размерът е сериозен недостатък, но по всяка вероятност е и необходимо зло, предвид събраните в плейъра функции.

Iriver p7 се продава в три варианта, съответно с 4, 8 и 16 GB памет. Този, който тествахме бе най-големият и категорично е най-подходящ, тъй като по-малко памет обезсмисля възможността от качването на видео клипове и филми. За допълнително разширение на капацитета или качване на файлове е предвидена и поддръжка на microSD карта, като слотът за нея е разположен на страничния корпус. Безспорно най-впечатляващата характеристика е чувствителният на допир 4.3-инчов TFT екран, който поддържа резолюция 480х272 и изобразява 260 000 цвята. По него може да работите както с пръсти, така и с приложения стилус, но последното не се препоръчва по две причини – той върви с капачка, която просто няма къде да сложите, а на самия плейър не е предвидено място за прибиране на стилуса.

След като вече сте в менютата, може да се насладите на оригиналния Flash интерфейс, който ви дава същата функционалност, която сте свикнали да виждате при останалите плейъри, но просто изглежда по-красиво и стилно. В музикално отношение р7 поддържа MP3, WMA, FLAC, WAV и OGG формати, а освен това може да се възползвате от вградения еквалайзер за оптимална аудио настройка. Подобно на iPod, и тук може да класирате песните с една до пет звезди и да видите обложката на албума и текста на текущата песен. Още тук обаче трябва да отбележим слабия дизайн на слушалките, които определено създават неудобно усещане в ухото.

Освен музика, може да гледате и любимите си филми, стига те да са в следните формати – AVI, WMV, MP4, RMVB, RM, MPG, 3GP, FLV и K3G. Поддържаните кодеци пък са достатъчно, за да позволяват качването на почти всеки филм без нужда от конвертиране. Плейбекът има прилична функционалност за мобилен плейър и позволява избора на формат (original, full screen, no zoom), превъртане напред и назад, повторение на даден клип и зареждане на субтитри с избор на позиция, цвят, размер и език.

Iriver p7 не се ограничава само да аудио и видео капацитета си и поддържа някои интересни екстри като вградено FM радио, което е предимство спрямо iPod моделите. С плейъра може да записвате и гласови бележки във WMA формат, да четете текстове, да видите времето по целия свят с world clock, за разглеждате снимки и т.н. Липсват обаче Bluetooth и преди всичко Wi-Fi връзка, което е жалко, защото сърфирането в мрежата щеше да изглежда отлично на големия екран.

Батерията на iriver p7 има добри показатели и издържа повече от 6 часа във видео режим и над 30 в аудио.

В заключение, с широката поддръжка на аудио и видео формати плейърът е много добър избор за мултимедийните фенове, въпреки някои пропуски по дизайна и функционалността.

Автор: Филип Станиславов