Мрежово устройство: Netgear ReadyNAS Duo v2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 21 дек. 2011

NAS устройствата отдавна не представляват просто кутии с индустриален  вид, пълни със SCSI дискове, готови да поемат терабайтите информация на някое бизнес предприятие. Увеличаващата се потребност на потребителите от повече свободно пространство доведе до появата и на евтини  устройства от този тип, с лесен за боравене интерфейс и атрактивен външен вид, предназначени за домашна употреба. Тези продукти се намират в т.нар. SoHo сегмент, който еднакво добре може да обслужва както домашните потребители, така и малки фирми до 5-10 души.

NETGEAR ReadyNAS Duo v2 е обновена версия на ReadyNAS Duo модела, който се радваше на голяма популярност през изминалите две години.
На външен вид прилича досущ на някое военно устройство благодарение на почти изцяло металната си кутия в тъмен графитен цвят.  На предния панел е разположена вратичката към двете гнезда за дискове, както и Power бутона. Под него откриваме един USB 2.0 порт и бутон Backup, с чиято помощ може моментално да архивирате съдържанието на флашка или външен диск. В задната част на сториджа има цели два порта, и то USB 3.0, чрез които може да разширите наличното пространство. Там е и големият вентилатор за охлаждане на дисковете, и това че е голям е само плюс, тъй като се върти с по-ниски обороти и не генерира излишен шум. От NETGEAR дори са добавили анимиран вентилатор в интерфейса, който сполучливо изобразява скоростта на истинския.

 Основна част от всяко NAS устройство е неговият софтуер. Интерфейсът на ReadyNAS Duo v2 e наистина много, много сполучлив. Всяко нещо е там, където очаквате да го намерите, и по всяко време получавате изчерпателна информация за  това, което се случва в продукта и как е настроен. Щом поставите диск в гнездото, той се конфигурира автоматично, а при добавяне на втори диск, софтуерът създава огледален образ на  първия, т.е. RAID 1. Така на практика имате 100% защита срещу изгубване на данните. Ако пък искате максимална скорост, може да изберете RAID 0, при който сториджът записва едновременно върху двата диска, намалявайки времето за достъп наполовина. Разбира се, ReadyNAS Duo v2 поддържа и JBOD (Just a Bunch of Drives) режим, при който дисковете са независими един от друг. 

 В сърцевината на устройството пък откриваме едноядрен ARM процесор, работещ на тактова честота от 1.6GHz. Той се явява на мястото на добрия стар SPARC RISC в оригиналния ReadyNAS Duo. Освен несравнимо по-високата скорост, новият CPU предлага и доста по-ниска консумация на енергия, което за устройство като NAS, което поначало работи 24 часа, 7 дни седмицата, е изключително важно. Процесорът консумира по-малко енергия дори в сравнение с Intel Atom, съответно цялото устройство е и  по-безшумно.

 Ниската консумация на енергия си има и своите минуси – например по-бавният трансфер на файлове, особено когато ги записвате върху NAS.
 По време на нашите тестове достигнахме read скорости до впечатляващите за мрежов сторидж 102MB в секунда през AFP при файлове, по-големи от 3 мегабайта. При 32kb файлове read  скоростта беше стабилна около – 35MB в секунда. Разбира се, тези скорости падат при запис, където достигнатият максимум беше около 44 мегабайта, но при добавяне на втори диск в RAID 0, тази стойност скача почти двойно.

 Подобно на повечето NAS устройства, предназначени за домашна употреба,  и това на Netgear ви предоставя бърз и лесен дистанционен достъп до  файловете ви. Чрез приложението ReadyNAS Remote ще имате достъп до  информацията си през ftp протокол, докато с ReadyNAS Photos II ще  разглеждате и качвате снимки в NAS-а.

 В заключение – това е един впечатляващ продукт по отношение на  производителност и възможности. Устройството се конфигурира бързо и лесно, потребителският интерфейс е изключително достъпен, както впрочем и цената.

 

Автор: Петър Йорданов