Монитор: LG W2486L

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 сеп. 2010

Казват, че очите са прозореца към душата на човек. Ако перифразираме това изказване за целите на любимото ни хоби, РС игрите, то може да прозвучи така – мониторът е прозореца към душата на геймъра. С други думи, онова, върху което се спират очите ви всеки ден в продължение на часове, е изключително важна част от всяка геймърска конфигурация. Затова заслужавате само най-доброто. 

Ето и един претендент за тази титла – LG W2486L. Мониторът на LG оглави престижната класация за най-добър монитор за мултимедийни цели за тази година на сайта TopTenReviews. Действително днес мониторът е много повече от обикновен екран. Освен че може да играем игри на него, той все повече се превръща и в част от домашната кино система. Ето защо един монитор трябва да отговаря на няколко различни нужди.

В много отношения LG W2486L е точно такъв мултифункционален монитор. Той е снабден с дисплей от течен кристал, чиято активна матрица е сходна с тази, която използват съвременните LCD HD телевизори. Тя позволява изобразяването на много добри образи с дълбочина на черния цвят и прецизно изпълнение на бялото и сивото. За да се засили качеството на картината обаче, мониторът е снабден и с LED подсветка, която увеличава качеството на LCD картината. Обикновено LCD мониторите имат подсветка от флуоресцентни лампички от студен катод. По същество те представляват неонови светлини, които осветяват пикселите. LED подсветката обаче се състои от светлоотделящи диоди, които се регулират много по-добре, за да се получи по-високо качество на картината. Яркостта на LED подсветките дори може да се изключва изцяло, така че да се получи най-добрият черен цвят. В случая W2486L разполага с изключително високото съотношение 2 000 000:1 на контраст, което на практика показва гладко преливане на образите без никакви призрачни сенки.

Самият монитор има диагонал от 24 инча и максимална резолюция от 1920х1080. В случай, че искате да го използвате за гледане на филми с високо качество – а по всичко личи, че ако сте се насочили към този модел, това е едно от основните ви изисквания – трябва да знаете, че W2486L поддържа Full HD стандарт. На него може да гледате HD филми в 1080р без никаква загуба на качеството, 16:9 означава, че няма да загубите и милиметър от екрана, тъй като това е най-често използвания от филмите формат. Освен това същия формат ще ви бъде от полза, ако решите да включите своя ХВОХ360 към монитора. Разбира се, връзката ще стане през някои от двата HDMI порта, които са на разположение. Традиционното свързване с компютър пък може да бъде през DVI и VGA.

На предния панел на монитора са разположени шест вградени плоски бутона за контрол на основните функции и менюта. Особено интересен е този с име Smart, който оптимизира яркостта на монитора съобразно светлината на помещението, в което се намира. Недостатък на бутоните е, че в някои случаи те са особено чувствителни, докато в други изобщо не реагират. От друга страна, след като веднъж направите необходимите настройки по образа, все по-рядко ще ви се налага да ползвате тези бутони.

Дизайнът на W2486L също прави добро впечатление. Мониторът е изключително тънък, само 0.8 инча, макар че подобни елегантни повърхности обикновено са магнит за отпечатъци, поради което не е лошо да имате винаги под ръка кърпичка за почистване. Той стои на елегантна черна поставка и има ъгъл на виждане от 160 градуса. Тук изниква и единствения му по-сериозен недостатък – невъзможността да въртите екрана настрани, нито да го спускате нагоре или надолу. Поради някакво странно дизайнерско решение възможностите ви за промяна на позицията са ограничени само до това да бутнете монитора назад с максимум 25 градуса.

Като цяло в лицето на W2486L LG ни предлага много добър продукт, предназначен за нуждите на геймъри и киномани. Стига да разполагате с необходимия бюджет, той може да се окаже отличен избор за бюрото ви и добра алтернатива на един още по-скъп LCD HD телевизор.

Автор: Филип Станиславов