Монитор: LG D2342P

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 23 окт. 2011

LG се опитва да разшири пазара на 3D дисплеи, предлагайки монитори, които елиминират необходимостта от 150-доларовия nVidia 3D Vision. И D2342P е поредното доказателство за това. Той разполага с чифт пасивни 3D очила, които са по-евтини за производство в сравнение с тези с активен затвор, необходими при продукта на nVidia. При това положение няма как да не се запитаме – заслужава ли си да избегнем закупуването на nVidia 3D Vision и да се възползваме от този по-евтин 3D вариант?

На външен вид 23-инчовият D2342P не се отличава от повечето широкоекранни 16:9 монитори на пазара. Разполага с елегантна черна гланцирана рамка и малка стойка, която, уви, не може да се завърта или да си променя на височина (само да се накланя напред и назад). Като цяло продуктът е изключително тънък и стилен, с размери 54,6″ x 17,9″ x 40,7″ и тегло от 3,5 кг със стойката. Определено ще краси вашето бюро (в случай че предпочитате, винаги можете да го монтирате и директно на стената).

По отношение на технически характеристики продуктът определено има какво да предложи – максимална резолюция 1920x 1080, яркост 250cd/m2 (3D яркост 100), контраст 1000:1 и зрителен ъгъл 170/160 (80/12 при 3D). Единствено времето за опресняване (5 ms) може да предизвика леко негодувание, поне сред геймърите. За сметка на това всички портове са налице – DVI, HDMI и VGA, плюс жак за слушалки. Липсва обаче TV тунер.

Мониторът се контролира с пет бутона (Auto, Menu, 3D, Input и Exit), разположени в долната дясна част на рамката – в ляво от яркосиния LED бутон за включване и изключване на продукта. Навигацията в OSD менюто до голяма степен е интуитивна. В него откриваме опции за пестене на енергия, промяна на 3D режима (от Side by Side, на Top and Bottom и Line Interlaced), конвертиране на 3D съдържание в 2D и т.н. Няма как да не отбележим, че всеки път, когато изберем различен 3D режим, OSD менюто се затваря. Това може да е доста досадно в случаите, когато се опитваме да открием кой от тях е най-подходящ в конкретната ситуация.

Самите CINEMA 3D очила са изключително леки (16 гр) и удобни. Освен това работят без батерия, което допълнително ни улеснява и не се налага да ги включвате в монитора с кабел, елиминират напълно трептящите изображения и не генерират вредни електромагнитни вълни.

Нещо повече – чрез специален софтуер към монитора може да преобразувате 2D образи във висококачествени триизмерни картини. Въпросът е – струва ли си? Докато гледахме филми и играхме на игри на D2342P, достигнахме до заключението, че 3D образът не разполага със същата дълбочина, каквато е характерна за технологията на nVidia. Това, разбира се, не означава, че е лошо. Напротив – обемните снимки се изобразяват изключително прилично, докато остатъчните образи при игрите са сведени до минимум.

Самият Tron: Legacy в 3D пък изглежда поразително на въпросния дисплей. Пресъздаването на цветовете е сравнително точно, а тъмните детайли са ясно откроими. Светлите нюанси са с една идея по-бледи, но за сметка на това сивите полутонове се изобразяват отлично.

С други думи, ако държите да се възползвате от 3D манията, но не ви се харчат прекалено много пари, D2342P на LG е добро предложение. При това за 370 долара (за сравнение 3D Vision + XL2410T на BenQ ще ви излезе 550) получавате прилично качество на картината и пасивни очила без електроника, които без съмнение ще пощадят очите ви. Да, този монитор определено не е предназначен за онези от вас, които възнамеряват да се развиват като графични дизайнери. Но ако искате да се наслаждавате на 3D филми и игри, без да бъркате твърде надълбоко в джоба си, значи сте попаднали на правилното място. Кой е казал, че новите технологии са скъпи?

Автор: Петър Йорданов