Монитор: AOC F22s+

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 фев. 2012

AOC F22s+ е може би един от най-евтините Full HD (1,920 x 1,080 резолюция) монитори на пазара. Но въпросът в случая е получавате ли това, за което плащате?

На пръв поглед нещата, които може да не ви допаднат в F22s+, са доста малко. От една страна – той има изключително атрактивен дизайн, с черно матирано покритие. От друга – картината е сравнително добра. 

Основният проблем идва при самото сглобяване. Не че е нещо особено. Именно тогава обаче ще видите наистина огромната стойка, който стои зад 21.5-инчовия дисплей. Ако окажете лек натиск върху нея, тя започва да избутва долната рамка на монитора напред, което е доста неприятно. Същевременно ще осъзнаете, че мониторът не може да се регулира по какъвто и да било начин, което определено е минус.

В предната част в средата на рамката откриваме бутон за вкл/изкл, който е със синя подсветка (червена в режим на изчакване). Хромираният кръг около него пък изпълнява ролята на контролен панел. Той обаче е толкова чувствителен, че и най-небрежния допир ще предизвика ефект. Поне контролът е интуитивен. Освен това в OSD менюто откриваме най-разнообразни опции за подобряване на картината, включително Picture Boost. Тя разграфява екрана на правоъгълници, като вие може да регулирате яркостта и контраста във всяка една част независимо от цялото.

Свързаността на монитора пък е безкрайно разочароваща – предлага един-единствен VGA. Не предлага и HDCP, така че няма да мога да гледате защитено дигитално съдържание (например на Blu-ray).

Качеството на изображението поне е добро – то е малко над средното ниво за бюджетен монитор. Започваме първо с минусите – вертикалните ъгли на видимост са лоши дори и за TN стандартите. Освен това въпреки че подсветката е принципно консистентна, забелязва се „изтичане“ на светлина както в горната, така и в долната част на монитора, което е особено дразнещо, когато гледате филми с неизбежните черни черти.

AOC F22s+ обаче има и доста положителни страни. За разлика от вертикалните, хоризонталните ъгли на видимост са едни от най-добрите, които сме виждали в TM монитор. След кратка игра с настройките успяхме да постигнем прилично качество на цветовете, което, от своя страна, прави картината богата на детайли какво в тъмните, така и в светлите части. По време на гейминг пък не се забелязва специфичния ghosting (времето за реакция е 5ms).

Въпреки умерено качествената картина, инвестицията в този монитор не си заслужава. Ако дадете още малко пари отгоре, ще си вземете продукт с дигитални входове, както и със стойка, която може да се регулира.

 

Автор: Петър Йорданов