Монитор: Philips 191EL1SB

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 29 дек. 2009

Монитори. Какво знаем за тях? За по-голямата част от нашето поколение, те са прозорец към света. Дори не просто прозорец, а Прозорецът, с голяма буква и пълен член. Получаваме огромна част от информацията и забавлението си през тях, а някои дори прекарват целия си ден, вторачени в екрана. Последните изречения ви се струват безсмислени и плоски? За първия проблем – погледнете го от философска гледна точка. За втория – напоследък често привършвам запаса си от думи. Ако искате да помогнете като дарите средства за Фонда за (речево) обогатяване на П. Димитров, моля кликнете тук.

Като прескочим глупостите, действително мнозина от нас прекарват дори нездравословно количество време пред компютърен монитор, затова е добре въпросното устройство да е с добро качество. За щастие преминахме времената на бълващите радиация дисплеи, които могат да ни причинят мозъчен тумор след десет минути взиране (поне по информация на колективните протести на майките ни), но винаги може да се намери нещо по-добро, при това на поносима цена.

Една от първите характеристики, които гледаме при избора на монитор, е неговият размер в инчове (което, ако се замислите, е странно, защото иначе изобщо не използваме инчове в ежедневието си). Philips 191EL1SB каца точно в златната среда от 18,5 инчов диагонал – нито прекалено малък, за да ви ограничава, нито провежда блицкриг на бюрото ви, завземайки жизнено пространство от другите предмети върху него. Резолюцията е 1366×768, една от онези, широкоекранните, на които никога не мога да им запомня точните цифри. Форматът следователно е 16:9, като ще пропусна обясненията за какво е най-подходящ, всички го знаете.

Мониторът има забележителен контраст от 1,000,000:1 (динамичен) и доста незабележителен 1000:1, ъъъ, нединамичен предполагам. Времето за реагиране е стандартното, откакто свят светува, или поне за последните две години – 5 милисекунди. Яркост – 250 cd/m². Като възможности за връзка има само D-sub, така че HD съдържанието ще трябва да го гледате на друго. Това общо взето е един стабилен монитор, ако искате да подмените нещо остаряло, което в не малка степен се дължи на ниската му цена.

О, “типичен” контраст било. Казах ви, че думите ми бягат…

Автор: Пламен Димитров