Монитор: iiyama ProLite E2473HDS

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 28 авг. 2011

Снабден с LED подсветка и един от най-широките диагонали за настолен монитор, iiyama ProLite E2473HDS си поставя за задача да привлича потенциални купувачи с приемливата цена от около 350 лв. Имайки предвид, че повечето съвременни видео карти са в състояние да произведат образ, който да запълни изцяло и в детайли подобен екран, iiyama ProLite E2473HDS си заслужава дори само да се обмисли като потенциална покупка.

Както при повечето бюджетни монитори, и тук вероятно ще се наложи да приемете техническите данни на модела с щипка сол, особено що се отнася до контраста (1000:1) и времето за реакция, което е увеличено изкуствено. Разбира се, iiyama далеч не е единствената компания, която прибягва до подобни евтини трикове, но задължително трябва да знаете, че някои от и без това по-размитите стойности са увеличени.

На външен вид ProLite E2473HDS изглежда не по-различно от всеки друг стандартен монитор на пазара. Не че това задължително е нещо лошо, защото мнозинството от потребителите всъщност не искат нищо друго от това да имат пред себе си правоъгълник с образи по него. Затова вместо да набляга на визия за сметка на функционалност, ProLite E2473HDS предлага точно това, което искате и точно там, където се намира.

Внедряването на LED подсветка позволява на производителите да правят все по-тънки монитори и въпреки, че не е точно като лист хартия, ProLite E2473HDS е прилично тънък дори по стандартите на плоските монитори.
На предния панел е разположен бутона за включване и изключване, както и копче,  с което получавате достъп до менюто с настройките. От него може да регулирате всички стандартни опции като контраст, яркост и т.н. На страничния панел има вход за 3.5-милиметров жак за слушалки, както и цели два HDMI порта. Разположението на портовете отстрани е нещо хубаво, защото освен че може да закрепите монитора на стена или в дъното на бюрото си, спокойно може да включите в тях гейм конзола или видео камера, без да се налага да се мъчите с търсенето на изходи отзад.

Ако наистина решите да закрепите монитора на стена, може да го направите с помощта на стандартната VESA стойка, която влиза в комплекта. С тегло от само 4.5 кг. това също е напълно възможна опция.

Отзад има още един HDMI порт, както  и вече стандартните, но и поостарели VGA и DVI-D изходи. Така поне знаете, че независимо колко стара е вашата РС конфигурация, няма да имате проблем с включването. 

Обикновено с покупката на нов монитор задължително трябва да отделите поне малко време, за да оправите настройките съобразно условията, в които го ползвате и за да изстискате максималното от неговите качества. За щастие обаче при ProLite E2473HDS случаят не е такъв. За цената си мониторът предлага много добро качество. Направо от кутията той е готов за незабавна употреба без допълнителни настройки.

Благодарение на LED подсветката цветовете наистина изглеждат доста ярко, а качеството на картината е солидно и без проблеми като размазване на образа в краищата. Дори в Eyefinity конфигурация образът е доста добър, особено като се има предвид цената.

Един от малкото истински недостатъци на модела е свързан със стандартната му стойка. Подобно на доста други модели, поставката на ProLite E2473HDS е по-нестабилна, отколкото бихме искали. Ако поставите в нея монитора еднократно и не го махате, вероятно няма да имате проблем, но ако се наложи да го разглобите, за да го пренесете някъде, няма да е добре. Освен това липсва и възможност за регулиране на височината на монитора, което може да бъде проблем. За щастие включената в цената VESA стойка позволява да намерите решение, но не всеки би искал да постави монитора си на стената.
Като цяло въпреки дребните проблеми iiyama ProLite E2473HDS е доста сносно предложение за Full HD монитор на цена не повече от 350 лв. С качествен образ и широкоекранен 1080р дисплей той може да бъде добър избор както за геймърите, така и за онези, които обичат да се наслаждават на най-новите филми на домашния си монитор.

Автор: Филип Станиславов