Мишки: A4 Tech X7 V-Track F4 и X7 V-Track F5

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 сеп. 2012

Не всяка геймърска мишка може да се похвали с твърдението, че е хем качествена, хем евтина. Да не говорим, че повечето продукти от този тип едва успяват да работят върху повърхности, различни от традиционна миша подложка.

A4 Tech – една компания, която отдавна си спечели славата на разработчик на достъпни продукти, които вършат отлична работа без да се опитват да надскочат себе си – намери решение на гореспоменатия проблем и то се крие в V-Track. Тази технология, която разчита на вертикална инцидентна светлина, вместо на стандартната наклонена, по нищо не отстъпва на Bluetrack на Microsoft и Darkfield на Logitech. Подобно на тях тя позволява на продуктите, които я използват, да работят по всякакви повърхности. Например диван, легло, килим, стъкло и дори върху импровизирана подложка като лист хартия.

Двете мишки, които ще ви представим днес – X7 V-Track F4 и X7 V-Track F5, ползват именно V-Track, както си личи и от самото им име.

По какво си приличат?

И F4, и F5 разполагат с чувствителност от 100-3000 dpi, разпределени в 5 нива. Работят с ускорение 30 G, имат по 7 бутона (два отляво и 5, наред със скрола, отгоре), а времето им за реакция е 1/2/4/8 милисекунди. Вградената им 160-килобайтова памет пък ви позволява да съхранявате най-различни макрота, записани в пет отделни режима. Така например може да имате един за WoW, друг за League of Legends и т.н.

Фактът, че F4 и F5 не са безжични може и да подразни някои от вас. Кабелът им обаче е достатъчно дълъг и достига завидните 1.8 метра.

Тяхната повърхност пък е гумирана и са изключително удобни за държане. Дори и когато ръцете ви се изпотят в по-напрегнатите гейм-сесии, няма да има опасност да загубите контрол над мишока. Трябва да призная, че усещането да държиш подобно нещо в ръка е доста хубаво. Пък и самата форма на мишката не е предназначена за конкретна ръка – т.е. може да бъде използвана и от левичари и от десняци.

В пакета и към двете откриваме и по осем допълнителни „краченца”, в случай че с вашите стане нещо, например се отлепят и изгубят. Удобно, нали?

Цената също е еднаква. По какво тогава се различават?

На първо място – по формата. F4 е малко по-издължена и основните бутони са малко по-широки в своя край. Седмият бутон на F5 пък е с една идея по-лесно разпознаваем и по-удобен за натискане от този на F4, тъй като е по-дълъг и оцветен в червено.

Ако обърнете F4 отдолу пък ще откриете едно малко отделение с допълнителни тежести (до 19.5 гр). Ако мишката ви се струва твърде тежка, просто ги махнете и готово! Нещо повече – всяка една от седемте малки кръгли тежести може да се сваля или слага по желание, докато откриете точно онази тежест, която най-добре ви пасва (виж третата картинка). Уви, в F5 не откриваме подобна екстра.

Двата странични бутона също са с малко по-различно разположение. Т.е. A4 Tech са създали две много добри мишки с еднакви технически характеристики. А кой дизайн ви приляга най-много? Това трябва да решите сами. Когато става дума за производителност – и в двата случая няма да съжалявате.

Автор: Петър Йорданов