Мишка: Hama uRage

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 14 дек. 2011

Напоследък е изключително трудно да изберем геймърска мишка. Изобилието наистина е огромно. Често се налага да направим и компромис. Красивите продукти обикновено не са особено функционални, докато онези, пълни с всичко, което ни трябва, ти е неприятно дори да ги пипнеш. Да не говорим за цената…

Тук на помощ идва uRage на Hama – един симпатичен, евтин и умерено богат на характеристики мишок, който спокойно бихте могли да си подарите за Коледа.

Веднага щом извадите продукта от неговата кутия, ще забележите елегантния му и дизайн. Черно гланцово покритие преминава по цялото му протежение с изключение на двата края при дланта. Уви, привлича малко пръстови отпечатъци, но за сметка на това е доста красиво.

Сини светодиодни светлинки пък украсяват краищата на корпуса и се преливат в елегантно червено точно под дланта. Откриваме два допълнителни бутона в лявата част и един точно зад скролера (регулира dpi). Общият брой възлиза на 6, като 5 от тях са програмируеми.

Честотата на предаване на данни (polling rate) на uRage е 500 Hz – доста добре за продукт от подобен клас. Що се отнася до оптичния сензор, той е 2400dpi – нито твърде много, нито твърде малко. Разбира се, може да се регулира на предварително фиксирани стойности за максимална прецизност (600/1200/1800/2400). Интересното в случая е, че не е необходимо да инсталирате какъвто и да било софтуер, за да превключвате между различните настройки – светодиодната лампичка, интегрирана в dpi бутона зад скролера индикира отделните режими. Когато свети в бяло, значи сте активирали 600dpi, червен цвят е 1200dpi, при син – 1800dpi, а при лилав – 2400dpi. Хитро, нали?

Работата със самата мишка е изключително приятна. Нейният дизайн позволява лесен и удобен захват, независимо дали предпочитате да работите с лявата или дясната ръка. Благодарение на малките тефлонови „крачета” пък се плъзга бързо и ефективно по всякакви подложки, което означава, че ще може да реагирате светкавично на всяка една гейм-ситуация, пред която се изправите.

Да, uRage не е безжична. За сметка на това обаче кабелът е достатъчно дълъг (2 метра) и не би трябвало да ви пречи особено много. Пък и подобна екстра би единствено оскъпила иначе изключително приемливата цена на мишока.

Може би единствената по-сериозна забележка, която имаме към този продукт, е твърде шумните клик бутони. В работна среда те вероятно биха ви подразнили, но по време на игра, набичили колонките на макс, едва ли ще ви направят сериозно впечатление.

В заключение – uRage е олицетворение на твърдението, че един продукт може да бъде едновременно и евтин, и функционален, и качествен. Ако сте решили да замените старата си мишка с нещо ново и по-добро, но не ви се харчат 100+ лева за продукт от висок клас, то мишокът на Hama със сигурност ще ви се понрави. 

Автор: Петър Йорданов