Мишка: Cyborg R.A.T. 7

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Мишка, която предлага всички характеристики, от които може да се нуждаете. Дори и такива, за които въобще не би ви хрумнало. Така най-кратко и ясно бих могъл да опиша Cyborg R.A.T. 7, която дори в този момент е настанила масивния си корпус върху бюрото ми. И не случайно всеки, който дойде вкъщи и я погледне, надява стон, подобен на „Уаууу – какво е това?”.

Най-футуристичната мишка въобще

Ако се разровите из мрежата, ще видите, че най-често срещаният упрек към MadCatz – създателите на този нестандартен продукт – е във връзка с неговия външен вид. Е, аз спокойно мога да ви кажа, че мишката, макар и изглеждаща така, сякаш някой е хванал няколко части, които е имал под ръка, и ги е сглобил в едно, е сред най-уникалните във визуално отношение продукти, които някога съм виждал.

В сравнение със серията Cyborg гризачите на Razer изглеждат като детски играчки и въобще – като тотална отживелица. И наистина – обърнете внимание на развитието на геймърските мишки на пазара. Почти нищо в тях не се променя. Техните характеристики отдавна заковаха един определен индустриален стандарт, който се среща навсякъде. Да, някой продукт може да има един или два бутона в повече върху своя корпус. Друг пък сигурно е скрил някой LCD екран някъде по себе си. Но като цяло мишките са си един и същи. Или поне бяха такива до появата на серията Cyborg.

Да вземем за пример моделът R.A.T. 7, който днес ще разгледаме по-подробно

Вместо да избират една стандартна форма, която да пасне на формата и размера на всяка една ръка, производителите предпочитат да ни дадат пълна свобода при кустомизацията на мишока. В задната му част ще откриете малък гаечен ключ, с помощта на който може да регулирате и разменяте определени части до момента, в който мишока не пасне идеално на вашата ръка. За тази цел в пакета откриваме и малка сребриста кутия, пълна с малки дреболийки.

В случая – частите, които може да замените в R.A.T. 7 са в района на дланта и кутрето. В първия случай разполагате с три различни приставки – обикновена гладка, висока гладка и грапава повърхност. Вероятно ще останете поразени от факта, че разстоянието между дланта и бутоните също може да бъде регулирано. Така тя може да се разпростре на дължина от 11,4 до 12,7 сантиметра.

Що се отнася до кутрето – разполагаме с обикновена и матирана приставка, както и една доста голяма и крилатоподобна част, която ще засили допълнително футуристичния облик на R.A.T. 7. Последната е и може би най-полезна, тъй като увеличава допълнително прецизността при контролирането на мишока.

В лявата част на гризача откриваме три бутона. Тук също може да регулирате позицията им така, че да паснат максимално добре на вашия палец. За тази цел е достатъчно да извадите гаечния ключ от корпуса и да се захванете за работа.

Не на последно място – имате възможност да регулирате дори и тежестта на R.A.T. 7. Сама по себе си мишката е доста тежичка, най-вече благодарение на металния й корпус. Но ако искате да я направите още по-стабилна, винаги може да добавяте мини тежести към нея – разполагате с общо 5 по 6 грама. Или пък съответно да махате. В случай обаче, че се нуждаете от някой ултралек мишок, определено ще останете разочаровани. R.A.T. 7 в никакъв случай не е такъв.

R.A.T. 7 разполага не само с уникална форма и дизайн, но и с поредица от добри характеристики

като ускорение от 50G, честота на предаване на данни (polling rate) до 1000 Hz и скорост на сканиране до 6 м/сек, които превръщат продукта в същински геймърски титан. Също така  тя разполага с 5600 DPI лазерен сензор, който може да бъде толкова прецизен или не прецизен, колкото пожелаете. Зад колелцето на мишката е разположено малко бутонче, с чиято помощ превключвате между четири кустомизирани нива на чувствителност, а четири малки LED светлинки отляво ви показват кое точно сте активирали.

От лявата страна на левия бутон на R.A.T. 7 откриваме и малък бутон, предназначен за смяна на отделните профили. Може да запаметите до три различни конфигурации от бутони, които да паснат на различните игри, които играете в момента.

Дотук добре – но същевременно нищо ново под слънцето.

R.A.T. 7 обаче се откроява от масата продукти на пазара с още две характеристики. Една от тях –

допълнителен метален скрол за палеца

който може да бъде контролиран (като го плъзгате наляво или надясно) с помощта на палеца ви. Той например би ви бил изключително полезен при смяна на оръжията в някой екшън. Другата готина екстра е „снайпер” бутонът. Когато го задържите, той намалява чувствителността на мишката, т.е. курсорът започва да се движи по-бавно и плавно (вие може да изберете с колко точно). С други думи може да бъде използван в случаите, когато искате да направите някой хедшот със снайпер в Modern Warfare 2 да речем, без да се налага да си играете с DPI сензорите по време на игра и по този начин да рискувате някой междувременно да ви отнесе.

Ако все още не сте разбрали, R.A.T. 7 не е единствената Cyborg мишка.

В серията откриваме още 3 модела, които би трябвало да паснат на специфичните нужди на потребителя

 и да се съобразят с неговите финансови възможности.

Най-ниският клас R.A.T. 3 притежава 3200 DPI лазерен сензор, 500 Hz polling rate, 10G ускорение и само 3 програмируеми бутона (плюс два стандартни). При него липсват и много от възможностите за кустомизация, налични в 7 – така например не може да регулирате дължината на продукта, нито пък да добавяте или махате тежести, камо ли да сменяте различни приставки. Не откриваме и снайпер бутон, нито пък скрол за палеца.

R.A.T. 5 е с по-добри сензори от 3 – 4000 DPI, с 30G ускорение и с пет програмируеми бутона (плюс два стандартни), подобно на R.A.T. 7. Но със същия polling rate на R.A.T. 3 – до 500 Hz. Има и снайпер бутон, както и скрол за палеца, дължината при нея се регулира, а тежестта – подлежи на променя. В пакета обаче не откриваме допълнителните части за китката и кутрето, а петте тежести са с един грам по-леки от тези на R.A.T. 7.

Що се отнася до R.A.T. 9 – това е най-скъпият модел от серията Cyborg, който се отличава от 7 единствено по това, че е безжичен. Т.е. – снабден е с 2,4GHz безжична технология, която осигурява максимално добра производителност без забавяне на сигнала. Откриваме и безжичен приемник с док за презареждане – мишката е с две специални литиево-йонни батерии – докато с едната играете, другата се презарежда в дока. Възможни са до 9 часа непрекъсната игра или до 4 дни при нормално ползване.

И така… кой е вашият плъх от серията Cyborg? Оттук насетне това решение зависи единствено и само от вас. R.A.T. 7 определено е едно от най-добрите предложения в съотношението цена-характерситики. Аз специално бих могъл да се лиша от удоволствието да имам безжична мишка, тъй като това е и първият продукт от този тип, чийто кабел не дърпа мишока ми зад бюрото и същевременно – не пречи на работата ми с него. А вие?

Автор: Владимир Тодоров