Мишка: A4Tech XL-747H

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 14 дек. 2009

В природата мишката и паякът имат толкова малко допирни точки, че дори е трудно да ги споменем заедно в едно изречение. Трябва обаче да признаем, че в света на компютърните технологии, тези животни си подхождат чудесно, а безспорното доказателство за това е геймърската мишка A4Tech XL-747 H с нарисуван паяк на горната част на корпуса и бутоните.

В богатия на графични елементи виртуален свят, в който се преселваме с всяка любима игра, фантастично изрисуваната мишка е просто задължителен аксесоар. Да не забравяме обаче, че картинката няма абсолютно никакво значение за функционалността. А още от първото включване XL-747 H прави впечатление на изключително приятна за употреба и лесна за настройка мишка. На първо време можете да настроите тежестта на мишката – под завиващо се капаче на долната страна на корпуса ще откриете 7 тежести с общо тегло около 19,5 грама, с които можете да направите мишката точно толкова тежка, колкото е необходимо за спокойна и точна работа или игра.

Предимство на XL-747 H е, че може да работи с голяма част от функциите си, без каквато и да било инсталация. Разбира се, това не се отнася за програмирането на бутоните, но поне шестте предварително подготвени режима на скоростта, обозначени със свтлинен индикатор точно зад скрола, работят безпроблемно.

За да говорим на точния език на цифрите, ще кажем, че мишката е с резолюция на сензора 100-3200 DPI. Фабричните режими на скоростта са настроени съответно на 400, 800, 1200, 1600, 2000 и 3200 DPI. След инсталация на придружаващия софтуер можете да правите каквито настройки пожелаете.

Сензорът работи със скорост 7080 кадъра в секунда, което придава бързина и прецизност на движенията. В комбинация с USB Report Rate между 125 и 1000 Hz това гарантира работа без засечки и неочаквано изчезване на курсора. Всъщност според производителите мишката може да постигне максимално ускорение от 20 g и максимална скорост от 45 инча в секунда. Разбира се, това е много над стойностите, които бихте постигнали и в най-бързата и разгорещена игра.

Всички възможности за настройка обаче биха си изгубили смисъла, ако се налагаше да ги правим всеки път. Добре знаем, че в много случаи добрите настройки са въпрос на късмет, а по правило никой не ги помни. За да не се налага при всяко включване на нов компютър да губим ценно време за настройки, XL-747 H има 64K вградена памет, на която можете да запишете готовите настройки. При включване на който и да е компютър ще можете да започнете игра веднага, без необходимост от инсталиране на драйвери или правене на настройки.

За да бъдете една идея пред конкурентите, с които играете в мрежата, от А4Tech са намалили времето за реакция на бутоните до 3ms, докато по принцип повечето мишки имат време за реакция 16ms. Макар разликата, измерена в толкова малки единици, да не може да бъде усетена от нормалните сетива, по време на игра тя е забележима, а понякога дори решаваща.

Ако от време на време ви хрумва екстравагантната идея да се похвалите пред приятелите си именно с мишката на компютъра си, A4Tech XL-747 H без съмнение има с какво да ги впечатли. За всеки случай обаче се уверете, че никой от присъстващите няма арахнофобия.

Автор: Ивайло Йошков