Мишка: SteelSeries Ikari Laser

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 07 ное. 2009

Когато говорим за “професионална” геймърска мишка или каквато и да било друга периферия, естествено е на ум да ни идват основно две имена – Logitech и Razer. Двете фирми отдавна са си спечелили уважението на почитателите на игрите, благодарение на комбинацията от атрактивен дизайн и висока функционалност.

Дори да звучи абсурдно, на света има хора, за които игрите са професия. Те диктуват модата в тази област и сърцата им трудно могат да бъдат спечелени. Напоследък обаче от SteelSeries правят опити в тази насока и новата им мишка Ikari Laser определено е пробив в монопола на конкурентите.

Една от азбучните истини в гейминга е, че по-простото устройство е по-добро. Когато са необходими бързи реакции, излишните екстри могат да провалят цялата игра. За разлика от повечето геймърски мишки на пазара, Ikari Laser има само 5 бутона със съвсем познати функции – отгоре са разположени двата големи бутона, скролът и бутон за смяна на профилите, а от страната на палеца се намират станалите вече традиционни два бутона, които контролират различни функции, в зависимост от това с каква програма ги ползвате. На пръв поглед мишката изглежда леко казано странна, “обратна” – направена за работа с лява ръка. Когато я хванете обаче, веднага ще усетите, че е едно от най-ергономичните устройства, които сте пипали. Ръката ляга спокойно и удобно, а движението става лесно и неусетно. Забележка може да се отправи само към скрола, който се върти малко по-тежко от очакваното, което вероятно е направено с цел да бъде по-прецизен.

В името на удобството мишката е направена plug-and-play, като всички основни функции работят без инсталиране на придружаващия я софтуер. А истината е, че програмирането си заслужава – всеки бутон може да изпълнява функциите на всеки друг – можете да правите ляв и десен клик например с палеца.

Ако избирате мишката по характеристики, може да останете много изненадани, че описаните на гърба на кутията спецификации не ви говорят абсолютно нищо. Традиционното dpi например е заменено от cpi, а честота на опресняването се измерва в Samples per second (кадри в секунда). Точната причина за смяната на имената не е изяснена, но се знае, че Cpi и dpi означават абсолютно едно и също и стойността им при Ikari Laser варира от 1 до 3200 cpi. Опресняването пък е с честота 40 000 кадъра в секунда, или казано на нормален език – 1000 Hz. От долната страна на мишката пък има LCD дисплей, на който се изписва избраният профил.

Едно от нещата, които може би няма да се понравят на всички, е липсата на каквито и да било светещи и мигащи лампички по мишката. Единственият признак, че устройството работи, е светлинният индикатор за разделителната способност на сензора, който се намира малко под двата бутона за палеца и има само две стойности – high и low. Това, разбира се, е добре, ако работите на лаптоп и трябва да пестите енергията на батерията.

Всеки, който поне веднъж е играл Counter Strike например, е наясно, че по време на игра страстите се разгорещяват понякога повече от необходимото. Тъй като в тези случай кабелът често се оказва уязвим, от SteelSeries са го подсилили с плетена изолация. Дължината му пък е 2 метра.

Накрая ще отбележим, че мишката работи без проблеми на всякакви повърхности. Така, ако на следващото LAN парти забравите да си донесете любимия mouse pad, можете спокойно сложите Ikari Laser направо на масата. И не забравяйте времената, когато хората правеха купони, за да пият бира, а не да си мерят… мишките.

Автор: Ивайло Йошков