Мишка: Razer Naga

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 окт. 2009

Компютърната мишка обикновено е устройството, на което обръщаме най-малко внимание. На пазара има изобилие от евтини модели с най-различни форми и размери, които покриват традиционната представа за мишката – 2 или 3 бутона, scroll, а понякога и безжичен приемник. И всичко това е на цена, предразполагаща към безпроблемна смяна, когато се изнервите на бавния интернет и запратите мишката в стената.

Когато си геймър обаче, гледаш на обикновените неща по различен начин. А в играта едно от най-добрите средства за управление е именно мишката. Затова тя не може да бъде обикновена с два бутона, от което следва, че не може да бъде евтина.

Новата мишка Razer Naga е сбъднатата мечта за геймърите. Всъщност много е вероятно от пръв поглед да се сетите за заглавието на популярния роман на Джеймс Клавел „Цар Плъх”. На размери Naga наистина е по-голяма от повечето мишки на пазара – 116 х 69 х 41,6 милиметра. Това обаче е едно от големите й предимства, защото дори да имате голяма ръка, устройството удобно ще легне в дланта ви и ще можете да работите лесно и комфортно.

Корпусът на Naga е издържан в черно, а бутоните, scroll-ът и логото са осветени в приятна синя светлина. Крачетата на мишката имат специално Ultraslick Teflon покритие за намаляване на шума от плъзгането по различни повърхности.
Единственото, което може да се смята за по-важно от комфорта при работа, са възможностите за управление. Забравете за мишките с по 2-3 бутона, за които стана дума по-горе. Razer Naga има общо 17 (!) ММО-оптимизирани бутона. 12 са разположени на лявата страна на корпуса, тъй като са предназначени за натискане само с палеца. Бутоните са номерирани от 1 до 12, като 10 от тях изпълняват ролята на цифровия пад на клавиатурата, а останалите два – в зависимост от режима на + и – или – и =. Превключването между режимите Basic (123) и Advanced (Num) става с бутон в долната част на мишката.

Разбира се, не трябва да очаквате, че подобна мишка ще проработи само с включване в USB порта. Първото, което трябва да направите, е да изтеглите драйвер от http://www.razersupport.com. Инсталацията е забележително сериозна, ако имаме предвид, че все пак става дума за мишка. Ще ви се наложи да приемете лицензно споразумение и да попълните потребителско име и име на организация. Като за капак няма да минете и без рестартиране на компютъра преди нещо по-забележително да се случи.

След като успешно сте инсталирали драйвера, можете да пристъпите към настройката на мишката. За разлика от подобните plug-and-play устройства тук можете лесно и удобно да настроите чувствителността и честотата. Чувствителността може да се настройва по хоризонтала и вертикала между 100 и 5600 dpi. Това дава възможност за много точна и прецизна работа, макар че за някои игри може да се окаже неудобно. За честота пък можете да изберете 125, 500 или 1000 Hz. При максималната стойност времето за реакция е 1 ms. Максималната скорост на движение пък е около 200 инча в секунда.

Ако използвате Naga на лаптоп, осветяването на scroll колелото и на логото основателно може да ви се види като ненужно разхищение на ток. Все пак геймърските лаптопи не са известни с прекалено дълъг живот на батерията. Затова производителите са предвидили възможност за изключване на светлината. Просто трябва да влезете в менюто Lighting & Maintenance и да изберете кое от двете (или и двете) да изгасите.

Ако въпреки всичко настройките ви се виждат недостатъчни, можете за изтеглите от интернет допълнителен софтуер, който позволява запазването на неограничено количество игрови профили с команди към всеки от героите. Това спестява усилието да препрограмирате бутоните всеки път, когато решите да смените играта.

Когато всичко по настройките е готово и започнете да играете, ще усетите истинската сила на Razer Naga. Мишката ляга удобно в ръката, а бутоните са леснодостъпни. В началото може да изпитате известни трудности с работата при работа с 12-те бутона, които трябва да управлявате с палеца. Свикването обаче е въпрос на минути. Движенията са точни, без отклонения и с желаната скорост. Поради ергономичния дизайн дори след часове игра няма да почувствате ръката си вдървена, което с обикновена мишка е много малко вероятно. След известно време ще забележите, че клавиатурата се е превърнала в ненужно парче пластмаса, до което се докосвате съвсем рядко.

 

Razer Naga ви предлага изцяло ново гейм преживяване, благодарение на усъвършенстваната система за контрол. Така лекотата на движенията във виртуалния свят се доближава с още една стъпка до тази в реалния свят. Все пак не забравяйте къде точно е границата…

 

Автор: Ивайло Йошков