Мишка: Hama Penalizer Pro II

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 14 фев. 2010

Въпреки че е едно от най-баналните устройства, заобикалящи съвременния компютър, мишката е може би най-великият от всички контролери, който ни спестява помненето и писането на безкрайни кодове, дори за най-елементарните команди. От нейните качествата зависи и какво ще бъде цялостното усещане от работата с компютъра, но за някои хора малкото устройство има още по-голямо значение.

В тази категория първото място категорично е заето от хората, гордо носещи званието „геймъри”. За тях бързината и точността на движение на курсора може да очертае тънката граница между живота и смъртта в поредния екшън. Геймърските мишки се отличават с футуристичен дизайн, повишена функционалност и в повечето случаи, с висока цена.

Hama Penalizer Pro II отговаря напълно на тази характеристика с едно много важно изключение – не е скъпа. Мишката има елегантно черно покритие, което, освен че й придава агресивен вид, предпазва ръката от подхлъзване. Формата й е ергономична и пръстите лягат много удобно, така че всичките шест бутона могат да бъдат достигани и използвани изключително лесно. Освен с традиционните два бутона и скрол, Penalizer Pro II разполага и с два бутона, които могат да бъдат програмирани и натискани с палеца и един бутон за превключване на разделителната способност, разположен точно зад скрола. Странно е решението за индикация на използваната резолюция. Както и при други мишки, това става със светлина в различен цвят. Но не свети самият бутон, въпреки че на пръв поглед изглежда така, а три индикатора, наредени в задния десен край на мишката.

Един от основните недостатъци на Penalizer Pro II се крие именно в разделителната способност. Мишката има три режима, които могат да бъдат използвани директно – 800, 1600 и 2400 dpi. И в трите варианта обаче курсорът се движи прекалено бързо. Това, разбира се, е добре за игра или сърфиране в интернет, но се усеща липсата на един по-бавен и прецизен режим, който би бил полезен при обработка на снимки например.

Често срещан проблем при мишките е работната повърхност. Купуването на специален геймърски маус пад може доста да натовари бюджета на и без това изтерзания потребител. Затова от Hama са пригодили Penalizer Pro II да работи безпроблемно на всякаква повърхност. За това помагат и четирите тефлонови крачета в долната част на корпуса, които поддържат мишката стабилна.

Мишката се включва към компютъра през USB порт и работи пълноценно без инсталация на какъвто и да било допълнителен софтуер. На опаковката е подчертано, че устройството е съвместимо с Windows 7, но опитът показа, че то може да работи на Windows XP и Vista без никакви проблеми.

Hama Penalizer Pro II предоставя възможността да се насладите на уникалните геймърски преживявания на меко казано поносима цена, като заедно с това предпазвате пръстите си от досадната умора, която е неизбежна при масовите модели. Въпреки няколко незначителни недостатъка, това е мишка, за която си заслужава да се замислите, ако имате намерение да се занимавате със сериозен гейминг.

Автор: Ивайло Йошков