Мишка: Hama M2120

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 28 мар. 2010

Кога за последно сте обръщали внимание на компютърната си мишка? Вероятно това е било, когато се е счупила последната и ви се е наложило да купите нова. Всъщност почти всички се отнасяме с подобно пренебрежение към този толкова добре познат контролер. Ако си припомним обаче не чак толкова далечните времена, когато пишехме безкрайни команди под DOS, ще видим, че мишката е безценен помощник при работа с компютъра, който в буквалния смисъл ни улеснява живота.

Затова тя заслужава особено внимание, особено когато я избираме. Hama M2120 е добър избор, ако се нуждаете от универсална безжична мишка, която да бъде навсякъде с вас. Задължително условие обаче е компютърът, на който ще я ползвате, да има Bluetooth ресийвър. Тъй като повечето настолни системи нямат такъв, това означава, че устройството е предназначено предимно за потребителите на лаптопи.

M2120 има ергономичен дизайн, който я прави удобна за всяка ръка. За да бъде работата по-спокойна, лявата и дясната страна на корпуса имат гумирано покритие, което не позволява подхлъзване на пръстите. Покритието на горната част и бутоните пък е гланцово, което неизбежно води до огромно количество пръстови отпечатъци.

Освен стандартните два бутона и скрол, мишката има и два бутона на лявата част на корпуса, който се управляват само с палеца. За разлика от програмируемите модели тук функциите на тези бутони са прости – те играят ролята на Back и Forward в браузъра ви. На долната страна на корпуса се намира on/off бутонът. Там е и крачето за блокиране на курсора при повдигане на мишката. То гарантира, че дори при много разгорещена и бърза работа движенията ще бъдат точни, а курсорът няма да изчезва.

По отношение на разделителната способност на сензора Hama M2120 не предлага особено впечатляващи характеристики – максималната резолюция е 1000 dpi, а бутонът за превключване има само два режима – 500 и 1000 dpi. Това, разбира се, ще се види смешно на професионалните геймъри, чиито мишки обикновено имат много по-висока разделителна способност. За ежедневна работа обаче тези стойности са напълно достатъчни, а ако сте геймър по душа ниската резолюция няма да е пречка за вас.

Hama M2120 работи с две ААА батерии. За да бъде максимално удължен животът им, мишката „заспива”, след като бъде оставена неподвижна за известно време. „Събуждането” й става само с натискане на някой от бутоните. По време на теста устройството реши да покаже характер точно в този момент – курсорът се устреми към долния ляв ъгъл на екрана. Това се повтаряше при всяко включване, а контролът се възвръщаше след рязко дръпване на мишката в обратната посока. Това всъщност беше единственият по-сериозен проблем, който Hama M2120 показа.

В забързаното ни ежедневие мобилната работа става все по-обичайна. Все пак не забравяйте, че любимата ви мобилна мишка се нуждае понякога от почивка. Вие също.

Автор: Ивайло Йошков