Мишка: Gigabyte M6900

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 10 дек. 2011

За нуждите от добра геймърска мишка е ставало дума и преди. Някои геймъри упорито отхвърлят идеята, като настояват, че всичко зависи само и единствено от рефлексите на играещия. Други обаче смятат, че няма нищо лошо в това да се възползвате от допълнителните предимства, които технологията може да ви предостави. Очевидно Gigabyte има предвид именно този тип геймъри с новата си мишка M6900 – истински опашат съюзник в сериозните гейм съревнования.

Всъщност думата „съюзник“ далеч не е пресилена, защото още на самата опаковка на мишката вниманието ни е привлечено от интересен надпис в горния десен ъгъл. Изписан на фона на лесно разпознаваемия силует на АК-47 и петно със съмнителен червен цвят, той гласи „Оборудване за FPS игра“. Освен самата мишка, лесно видима в прозрачната опаковка, на кутията има и още няколко иконки, които ни показват, че мишката е с програмируеми бутони, копче за смяна на dpi стойността, а USB кабелът, с който се включва тя е със златно покритие. С други думи, нещата тук са сериозни и Gigabyte M6900 определено е оптична  мишка от висок клас, предназначена за хардкор геймъри.

Това усещане се подсилва от външния й вид, който е доста агресивен и със сигурност ще допадне на повечето играчи. Мишката е черна с лъскаво покритие, в което закачливо се отразяват отблясъците от светлината на лампата или екрана например. Gigabyte M6900 е солидна и здрава на пипане, което я прави особено подходяща за хора с по-големи ръце. След като веднъж поставите дланта си върху мишката и захванете с палец гумираната повърхност за максимално удобно държане, няма опасност да отслабите контрола върху нея. А точно това ви трябва, ако наистина искате да имате максимално бързи реакции при онлайн съревнования.

На нея има общо 4 бутона – два са на горния корпус точно под колецето за скролване, а другите два са разположени на левия страничен корпус. Самото колелце пълноценно може да изпълнява ролята на пети бутон, тъй като освен да се върти нагоре и надолу, то може да се натиска наляво и надясно. Двата бутона отгоре, които са обозначени с „плюс“ и „минус“ служат са превключване на dpi стойностите според нуждите ви. Максималната dpi стойност, която Gigabyte M6900 може да достигне e 3200 – изключително висок показател, при който реалното  движение на мишката след вашата команда следва без абсолютно никакво забавяне. Разбира се, такава висока стойност е доста непрактична за ежедневна работа, тъй като курсорът ще бяга от единия до другия край на екрана за стотни от секундата, но е безценна що се отнася до игра на онлайн шутъри.

Проблемът при същите тези dpi бутони обаче е, че те не са максимално удобни, тъй като са разположени доста назад по корпуса. От една страна това може би не е толкова лошо, защото така по-трудно ще смените стойността по грешка, но от друга натискането им по време на динамична игра със сигурност изисква поне секунда (особено за минуса) и внимание, което трябва да упражнявате другаде.

По подразбиране страничните бутони служат за движение напред и назад в уебстраниците на вашия браузер, но чрез софтуера към мишката може да препрограмирате всичките пет бутона по ваше желание. Така същите тези бутони могат да бъдат използвани за смяна на оръжията, за хвърляне на гранати или за всяко друго действие, което героят ви изпълнява в една или друга игра.

Gigabyte M6900 определено показва силните си страни най-вече по време на игра. Часове с нейната компания в Modern Warfare 3 и Battlefield 3 оставят само положителни впечатления. Мишката е удобна, стабилна и приляга плътно в по-голяма ръка. Прецизността определено е висока, макар че за новаците вероятно ще трябва известно време, преди да свикнат да работят с толкова високи dpi стойности. Дългият почти 2 метра USB кабел пък ви дава максимална свобода, независимо от това в кой порт решите да включите мишката. Така Gigabyte M6900 представлява добър вариант за геймърска мишка, особено като се има предвид и приемливата й цена.

Автор: Филип Станиславов