Мишка: Gigabyte Aivia M8600

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 10 апр. 2011

Говорейки за геймърска периферия, имена като Razer, Steelseries и Logitech се налагат от само себе си. В същото време обаче компанията Gigabyte предлага не по-малко интересни и качествени аксесоари, с които да подобрите гейм изживяването си. Наскоро тя пусна клавиатурата K8100 Avia, която се оказа изненадващо добра, а сега вече изкара още един продукт от серията Aivia – геймърската мишка М8600.
 
Като цяло мишките на Gigabytе са известни с ергономичен дизайн, плеяда от функции и много приемлива цена, която им дава решаващо предимство в много от случаите. Aivia M8600 е интересна с това, че до известна степен скъсва с тази традиция. Тя отново предлага висока функционалност, но с подобна цена означава, че тя вече ще се съревновава с някои от най-добрите геймърски мишки на пазара.

Още първият поглед върху пакета, в който идва джаджата обаче, разсейва скептицизма. Мишката не е сложена в стандартна кутия, а в една страхотна чантичка с форма на тубус. Елегантна и украсена с шарени надписи, от нея лъха на геймърска атмосфера. Чантичката се състои от две отделения – в това на дъното са поставени аксесоарите, а в горното е самата мишка.

Разглеждайки допълнителните неща, които идват в пакета, просто няма как да останете недоволни. Тук ще намерите диск с драйвери, два комплекта взаимозаменяеми кабели (споменах ли, че M8600 може да работи както на жица, така и безжично?), безжичен приемник, допълнителна батерия, зарядно за нея, втори комплект крачета и малка торбичка, в която да държите всичко това.

За онези, които са запознати с GHOST серията мишки на Gigabyte, инсталацията протича по съвсем познат начин. Разбира се, софтуерът не е необходим, ако смятате да ползвате М8600 като стандартна мишка, но едва ли това е целта ви, ако сте посегнали към нея. Важно е да знаете, че не може да ползвате тази версия на програмата с друга мишка, тъй като тя е предназначена единствено за М8600. Интерфейсът е съвсем лесен за навигация, но има едно важно условие – пълният набор опции са достъпни, само ако ползвате мишката с кабел. За съжаление ако ползвате мишката като безжична, възможността да създавате нови макрота например отпада.

Това не значи, че безжичният режим не е функционален – когато сте в него, може да изберете една от двете настройки на работа, Power Saving или Gaming Mode. При първия вариант животът на батерията се запазва максимално дълго като мишката се изключва автоматично след определен период на неактивност. При втория консумацията на енергия нараства, но за сметка на това действията ви с мишката са изчистени от какъвто и да било лаг. Освен това при безжичен режим може непрекъснато да следите индикатора на батерията.

За да ползвате М8600 в целия й блясък, просто я включете в компютъра и софтуерът ще ви приветства с пълния списък от предварително зададени макрота. Ако не сте доволни от тези комбинации, насочете вниманието си към бутона “Macro Editing”, разположен в горната средна част на екрана. Въвеждането на кустомизирани настройки става изключително лесно и интуитивно. Пак през програмата може да настроите чувствителността на мишката във всеки един от петте профила. Като  всяка добра мишка, скоростта на хоризонталното и вертикалното скролване и на тази на колелцето на М8600 могат да бъдат нагласяни поотделно.

След като приключите с всички настройки, заредете ги в паметта на мишката, за да може да ги ползвате в безжичен режим.

Дизайнът на Aivia M8600 е безкомпромисен, рязък и агресивен. Звучи като описание на главния герой в нов екшън филм, но е самата истина. Ъглите са остри, формата навява асоциации за аеродинамичен болид, а LED индикатора, разположен точно над колелцето, свети направо заплашително. Ако не сте доволни от моментния цвят, може да го замените с повече от 20 варианта или просто да го изключите. Освен това цветът на индикатора може да бъде обвързан с един от цветовете на петте профила, така че във всеки момент да знаете кой от тях е активен.

Естествено голямото предимство на М8600 е възможността да я ползвате както с кабел, така и с без. Логиката на вашия избор е много проста – за моменти, когато ви е необходима прецизна реакция мишката ви трябва да стои вързана с компютъра; когато искате удобство и свобода от ненужни кабели, ще я поставите в безжичен режим. При всички случаи винаги ще имате под ръка и една резервна батерия, която може да заредите на USB зарядното. Само имайте предвид, че поставената върху него мишка не е най-стабилното нещо на света, както и това, че не може да зареждате двете батерии едновременно. Батериите са Sanyo 1500mAh и изглеждат доста едри, но явно това е начина да вкарате 50 часа игра в тях, при това само с едно зареждане. Единственият минус на тази по-тежка батерия е, че в резултат дизайнерите на Gigabyte са се отказали от опцията за кустомизация на теглото. М8600 просто не е лека мишка.

На пръв поглед Gigabyte Aivia M8600 е една история, разказана в контрасти. Мишката има отличен дизайн, високи технически характеристики, както и дава гъвкавата възможност да работите както с кабел, така и безжично. От друга страна тя е и доста тежичка, а в софтуера й има някои дребни пропуски. Крайната оценка обаче е нееднозначно положителна. Мишката е предназначена категорично за геймъри, които искат да имат нужната гъвкавост при игра и добре знаят как да се справят с допълнителното тегло. Ако това е, което искате, Gigabye Aivia M8600 може да бъде вашият идеален партньор за много, много бъдещи презареждания.

Автор: Филип Станиславов