Мишка: EpicGear Meduza

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 11 дек. 2013

Като всяка нова марка на небосклона, EpicGear задължително заслужава внимание преди да преценим доколко могат за бъдат интересни за потребителите продуктите от нейната серия. Всъщност Epicgear е марка на компанията GeiL Memory, която се отличава с широк набор РС аксесоари и периферни джаджи. Тъй като е относително нова самостоятелна линия, EpicGear все още няма достатъчно много попълнения, но атакува потенциалните си клиенти с една интересна тройна комбинация начело с геймърската мишка EpicGear Meduza.

Ако трябва да изтъкнем една нейна най-важна особеност, това без съмнение е възможността да превключвате между вградените лазерни и оптични сензори, както и да използвате двата вида сензори в хибриден режим.

Както подобава на истински геймърски аксесоар, кутията на Meduza е цветна, ярка и доста агресивно изглеждаща. Издържана в черно и червено, тя има широк прозорец отпред, през който може да се види самата джаджа, а отзад доста подробно са описани основните характеристики на модела като с илюстративна цел са добавени и няколко схеми. В самата кутия откриваме мишката, инсталационно CD и брошура с ръководство за бърза инсталация. Комплектът наистина не се отличава с кой знае какви екстри, но в крайна сметка преди всичко е важно качеството на мишката, а не толкова начинът, по който е поднесена тя.
Но говорейки за добри впечатления, със сигурност такова се създава когато зърнете за пръв път Meduza извън нейната опаковка. Наистина е доста рядко явление да срещнем относително нов продукт с толкова добра естетика. Мишката разполага с ляв и десен стандартен бутон, между които е поставено колелцето за скролване, а под него има още един програмируем бутон. Задната й част е леко повдигната, така че мястото, върху което почива дланта ви да е едновременно удобно и солидно. Поради абсолютно същата причина предната част на корпуса пък е леко вдлъбнат, за да отпуснете на правилното място пръстите си. Долната част на корпуса е украсена и от двете лога  – на Epicgear и на самата Meduza.

Дясната страна на мишката е частично покрита с гумено парче, за да се подобри захвата и да се елиминира плъзгането на пръстите. Интересно е, че в желанието си да подобрят ергономичността на Meduza, нейните дизайнери са направили нещо, което се среща доста рядко при мишките – отделили са специално място, върху което да почива десния ви показалец. То представлява лека вдлъбнатина над гуменото покритие и въпреки, че е малко трудно да го видите веднага, всъщност е доста удобно.

Подобно гумено покритие присъства и на лявата част, за да предложи на палеца ви нужната стабилност. Над него има два странични бутона, а пред него има още един, с чиято помощ се регулират DPI стойностите. Meduza има общо четири DPI стойности като четирите малки LED светлини под DPI бутона всъщност представляват индикатори за това коя е активната в момента стойност.

Ако обърнете мишката на обратно ще видите, че практически целият й под е оформен като голямо усмихнато лице, което наистина е забавно хрумване. Пак тук откриваме и най-важната характеристика на Meduza – двойните сензори. Оптичният сензор поддържа максимум 3200 DPI, а лазерният –  6000DPI. EpicGear ви дава още възможността да ползвате двата сензора заедно през HDST режима. Конкретният режим на сензорите може да се избере чрез физически бутон.
Кабелът на Meduza също е много добър, дълъг и със здраво покритие. В същото време той е доста гъвкав въпреки, че изглежда твърд. Той завършва с позлатен USB накрайник, чрез който става връзката с компютъра. Въпреки, че самата инсталация е на принципа plug-and-play, Meduza предлага много по-висока функционалност под формата на софтуер с чиято помощ могат да се записват различни функции на бутоните, да се променят DPI стойностите на трите сензора, да се задават макро команди, както и да създавате отделни профили. Когато даден профил е активен, мишката свети със съответната светлина, така че лесно да може да ги различавате.

По отношение на самата производителност Meduza не разочарова. Двата сензора функционират еднакво добре, лаг практически отсъства и когато включите мишката на максималната й DPI стойност, тя се превръща в изненадващо пъргав съюзник в онлайн игрите. Ергономичността също е важен фактори  благодарение на който действително физическата умора при дълги гейм сесии се облекчава.
Навлизането на компания като GeiL в нишата на геймърските аксесоари безспорно е един дързък ход, но той по нищо не се отличава от стратегията на Corsair – известната със своите памети и флаш устройства компания напоследък също прескочи границата и предлага интересни геймърски аксесоари. Ако се съди по качествата на Meduza, марката EpicGear има всички шансове да се превърне в значително по-добре познато име за доста кратко време.

Автор: Филип Станиславов