Мишка: А4Tech XL-760BH

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 мар. 2010

Геймърската мишка не е просто един досаден и скучен контролер, който безсмислено заема и без това ограниченото място около компютъра. Тя трябва да бъде като част от тялото – да се движи от прецизността на ръката и да работи със скоростта и точността на ума. Всяко неочаквано трепване на курсора може да бъде пагубно и да доведе до сгромолясване създадения с толкова време и усилия виртуален свят. Затова геймърската мишка трябва да притежава наистина специални качества.

А4Tech отдавна са се доказали като една от любимите фирми на голяма част от потребителите. Поредният представител на тяхната X7 серия – XL-760H е още една крачка към трудно превземаемите сърца на геймърите. На пръв поглед това не е мишка, а цял плъх. Устройството изглежда доста голямо, но когато го включите, ще разберете, че всъщност много удобно влиза в ръката и дори да имате голяма длан и дълги пръсти, ще чувствате мишката все така комфортно. За това ще допринесат и специалните антивибрационни крачета. Благодарение на тях и ергономичната форма на мишката, няма да усетите умора в китката дори след много продължителна игра.

Освен с външния си вид мишката прави впечатление и с останалите си характеристики. За разлика от повечето геймърски модели, които изискват доста сложни настройки, преди да започнете да играете, XL-760H се отличава със завидна простота. Достатъчно е да я включите и ще можете да ползвате 6 фабрично подготвени режима на разделителната способност на сензора – 400, 800, 1200, 1600, 2000 и 3600 dpi. Те се превключват само с натискане на светещия бутон точно зад scroll-а. Това осигурява различни скорости на движение на курсора, които могат да се използват в различни игри. Когато инсталирате драйвера на мишката, освен резолюцията, ще можете да настройте и честота на работа на устройството като изберете стойност между 125, 250, 500 и 1000 Hz.

Сензорът на мишката работи със забележителната скорост от 7080 кадъра в секунда. Това осигурява възможност за максимална скорост на движение от 45 инча в секунда (което все пак зависи до известна степен от работната повърхност) и максимално ускорение от 20 g. Така курсорът се движи плавно и прецизно, без треперене и прескачане, дори в игрите, изискващи висока скорост на работа.

Ако обърнете мишката, ще видите на долната част на корпуса едно малко бутонче. Значението му обаче е обратнопропорционално на размера. На всеки порядъчен геймър се е случвало неволно да повдигне мишката, при което курсорът да отлети в незнайна посока. Когато повдигнете XL-760H, въпросното малко бутонче блокира курсора и можете да продължите работа оттам, където сте спрели.

Освен бързото и точно движение от голямо значение за мишката е и работата с бутоните и scroll-а. При конвенционалните мишки времето за реакция на бутоните е 16ms. При XL-760H то е сведено до 3ms. Scroll-ът пък позволява хоризонтално и вертикално превъртане, което е доста ефективно по време на игра. А4Tech XL-760H е чудесен вариант, ако сте запален геймър, държащ на изпитаното качество и приемливата цена. Преди да я купите обаче, помислете дали зловещият череп, нарисуван върху нея, няма да докара кошмари на близките ви.

Автор: Ивайло Йошков