Мишка: А4Tech X-710 BH

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 23 ное. 2009

Ако трябва да отбележим най-важното устройство от всички джунджурии, заобикалящи компютъра, едва ли много от нас ще се сетят за мишката. А това “животно” наистина заслужава уважението ни, защото ни спестява необходимостта да помним сложни текстови команди, което прави работата много по-лесна и интуитивна като цяло. Дори сред мишките обаче има различни видове. Ако оставим настрана различните технически разделения (мишки с топче, оптични, лазерни, безжични и т.н), можем спокойно да ги разделим на две категории – геймърски и всички останали. Геймърските модели са много повече от скромно устройство, чиято единствена цел е да движи курсора по екрана. Всяка от тях има свой “характер” – възможности за хардуерни и софтуерни настройки, които правят работата с нея уникално преживяване. Затова геймърската мишка трябва да се избира внимателно, за да отговаря най-добре на индивидуалните изисквания на бъдещия си собственик.

А4Tech X710 BH е добра възможност и за най-взискателните геймъри да намерят мишката на живота си. Устройството е plug-and-play и може да работи съвсем спокойно без инсталиране на приложения в комплекта софтуер. Това, разбира се, е улеснение, защото можете да започнете незабавно работа на който и да е компютър, като запазите комфорта, с който сте свикнали. В тази връзка мишката има още едно предимство – 64K вградена памет, на която можете да запазите различни настройки, който да активирате при работа на друг компютър.

Още от първото слагане на масата ще усетите, че мишокът е невероятно стабилен. Затова допринасят шестте антивибрационни крачета на долната част на корпуса. Тъй като те имат неприятния навик да се отлепят и губят, в комплекта ще намерите и голямо количество резервни. За това допринася и по-голямото тегло на X710 BH. Тя е по-тежка от повечето мишки с този размер. Това не е проблем при работа, но не е най-добрият вариант, ако се налага да я носите заедно с лаптоп в една и без това прекалено тежка чанта.

Вероятно всеки поне веднъж се е запитвал кой и защо е решил левият бутон да бъде ляв, а десният – десен, и защо функциите им са разпределени по добре познатия ни начин. С X710 BH този въпрос става безсмислен. Благодарение на Oscar Mouse Editor всички бутони могат да бъдат програмирани според желанията на потребителя, а настройките се запазват във вградената памет.

Обичайно е за игрите да предизвикват силни емоции, особено когато някоя по-динамична се играе в мрежа. Възклицанията и жестовете с ръце често водят до случайно повдигане на мишката, а курсорът веднага поема в незнайна посока. При X710 BH това няма начин да се случи. На долната част на корпуса има бутон, много наподобяващ крачетата, който засича дали устройството е повдигнато от работната повърхност и спира движението на курсора.

Мишката изобилства от любопитни характеристики. Например резолюцията на сензора има пет фабрични настройки – 400, 800, 1200, 1600 и 2000 DPI. Те могат да се сменят чрез светлинния индикатор точно зад скрола, като за всяка настройка бутонът свети в различен цвят. Така лесно можете вършите например прецизна обработка на снимки с ниска скорост на мишката и само с едно натискане на копчето да подготвите настройките за любимата си игра, когато стане време за почивка.

Сензорът на мишката работи с честота 6500 FPS (кадъра в секунда). Това гарантира плавно и точно движение на мишката при посоченото от производителите максимално ускорение от 15 g и максимална скорост на движение от 40 инча в секунда. А4Tech X710 BH наистина е мишка с характер – комбинация от функционалност, елегантен дизайн и повече от приемлива цена. Какво му трябва на човека – студена бира, хубава игра и добра мишка.

Автор: Ивайло Йошков