Минидесктоп: Acer Aspire Revo

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Още, когато ревюирах Dell Studio Hibrid, бях адски очарован от идеята за напълно окомплектована микро система с размерите на PS2 slim. Евтино, чисто и изящно All-in-One решение, в случай че имаш нужда от офис/интернет компютър в спалнята или кухнята да речем. Просто компютърните разработчици усетиха заплахата от прекалено разрастващия се пазар за лаптопи и правят доста успешни опити, да върнат вниманието на консуматорите към десктоп системите.

Acer Aspire Revo е едно малко, сладко и изящно ромбче, не по-голямо от кутия скъпи бонбони, въпреки че държи в себе си сериозен хардуер. Визуално компютърът е просто перфектен. Няма нито един ръж на него, а като добавиш вентилационните отвори, приличащи на палмово листо и черната лакирана повърхност, получаваш едно малко бижу на бюрото си. Дизайнерите му изобщо не са се изхвърлили, избирайки името му. Revo (от революция) е адски функционално направен. На всеки един от панелите му има достатъчно портове, за да обслужи и най-големите маниаци на тема периферии (общо 6 USB, VGA, HDMI и аудио in/out), един слот за карти, както и външен еSATA, за така налазилите живота ни външни хардове.

Самата кутия можеш да я сложиш както в хоризонтална, така и във вертикална позиция или да я закачиш за гърба на монитора/телевизора. Към пакета с нея са включени не само стандартните кабели за свръзка и зарядно, но и доста удобни и компактни клавиатура (страшно добра, с ниско профилни клавиши и нищо излишно по нея) и мишка. Системата е с готови инсталирани операционна система и офис пакети, така че си на пет минути от разопаковането й до започването на работа. Ако има един пропуск в целия комплект – това е липсата на каквото и да е дисково устройство.

Хардуерните специфики на Revo включват последно поколение Atom CPU, 2 GB RAM и 250 GB хард. Но те не ни интересуват, по-важно е как се справя с заложените му задачки. Vista-та яде около 30% от системните ресурси, но десктопът героично издържа на 50 таба, отворени в 5 Firefox прозореца, като натоварването ставаше постепенно – от страници само с текст, до последната, която беше луд микс от флаш анимации и музика. Всъщност системата се срина и започва да лагва, след отварянето на Photoshop CS 3 и пускането на 5 осем мегабайтови картинки в него. При гледането на филми се оправя ОК с 1080p, но липсата на отделна от дъното видео карта се усещаше на места.

В общи линии Revo-то е десктоп аналог на нетбука. Заедно с клавиатурата, мишката и кабелите си заема 1/3 от стандартна ученическа раница, което го прави и добро мобилно решение. По-старите игри вървят добре на него (почти всичко с DX9), но новите е трудно да се каже дали ще стартират. Все пак това не е и целта му. Тя е да се направи компактна, безшумна (най-тихият десктоп, който съм чувал… или по-скоро – не съм чувал) и евтина система, която да обслужи всекидневните ти интернет и работни щения. Acer са постигнали целта си.

Автор: Георги Панайотов