Междузвездни войни: Възраждането

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 окт. 2012

Новината на деня. Епизод VII на „Междузвездни войни” ще излезе по кината през 2015 г. благодарение на факта, че Disney закупи LucasFilm за 4.05 млрд. долара. Какви очаквания имате от новата трилогия?

На фона на изключително слабия прием на епизоди 1, 2 и 3, вероятно мога спокойно да предположа, че са ужасни. Меко казано. Моите също. В момента, в който прочетох тази новина, буквално се хванах за главата.

Е, ако се замислим, всъщност нещата не изглеждат чак толкова зле. Така че не унивайте, млади джедаи, а „мислете различно”, както бе казал някога Стив Джобс, който продаде Pixar на Disney преди години.

Дали компанията, която създаде Мики Маус, е точно това, от което „Междузвездни войни” се нуждае? Нужно ли е да ви припомням, че Disney е същата компания, която купи Marvel, а след това пусна на пазара култовия „Отмъстителите”. Която се сдоби с Muppets, а после пусна “Мъпетите” – най-добрият филм в поредицата? Очевидно Disney е компания, която знае как да изтупа от праха стари поредици и да ги върне към живот. На нейна страна е и продуцентът Катлин Кенеди – една от най-добрите в бранша, която години наред си сътрудничи със Стивън Спилбърг.

Е, „Колите 2″ и „Храбро сърце” на Pixar определено не са най-върховите постижения в киното. Но дори и най-великите студия не могат да правят велики филми постоянно, нали?

Що се отнася до Лукас, той отдавна е в миналото. Време е да го оставим зад гърба си и да престанем да го прехвалваме с клиширани фрази (макар и да не можем да отречем огромния му принос в индустрията като цяло). Днес Star Wars започва на чисто. И идеи не липсват – съществуват един куп книги, посветени на „Новата република”, от които Disney ще могат да черпят вдъхновение колкото си искат. Как обаче ще успеят да се справят с липсата на Анакин/Дарт Вейдър, който бе в центъра на всички филми досега, тепърва ни предстои да разберем.

А и не забравяйте факта, че последният път, когато Джордж Лукас предаде поредицата на друг режисьор, светът видя „Империята отвръща на удара”. Така че надежда има, и то не малка.

Какво мислите по въпроса?

Автор: Петър Йорданов