Мегабити вместо мегабайти

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Последен модел видео карта за над четиристотин лева. Двадесет и два инчов широкоекранен монитор. Двуядрен процесор, няколко гигабайта RAM памет, 5.1 звукова карта. Безжична мишка и клавиатура и затъмнена стая – това са атрибутите на всеки геймър. Нали така?

Не е тайна, че, за да бъдете в крак с изискванията на съвременните компютърни игри, трябва да отделяте немалко средства за циклични ъпгрейди. От години феновете на конзолите изтъкват това като най-голямо преимущество на телевизионните игри. Съвсем скоро обаче може да получим възможност да играем заглавия като Crysis на компютъра в офиса, който последните четири години се е използвал за счетоводство и не е помирисвал ъпгрейд. За целта ще ви трябва задължително качествена връзка с интернет (поне 5 mbit/s).

Да полетим в облаците

Концепцията е проста. Тя се нарича cloud computing (големи хардуерни „ферми”, натоварени с различни приложения, които клиентите използват през интернет) и вече се прилага в различни бизнеси. Вместо всяка компания да харчи луди пари за постоянни ъпгрейди на своя хардуер, тя плаща на фирми, които се занимават специално с това.

На тазгодишното Electronic Entertainment Expo (E3) се заговори за вписването на гейминга в тази концепцията. Разработчикът на компютърни игри Дейв Пери разказва за възможностите, които тя предлага на гейм индустрията, пред bbc.co.uk. “Когато натоварващото процесора графично смятане е извършено в „облака” и стриймнато към домашния компютър, геймърите могат да играят последните заглавия, без значение дали имат мощен хардуер или не”, казва Пери. Той е работил по игри като Enter The Matrix, Earth World Jim и други. Според него бъдещето на гейминга е базирано в „облака”.

Еволюция на браузър игрите

На 24 февруари тази година онлайн пространството се изпълни с доволните крясъци на хилядите фенове на Quake 3. Причината бе пускането на сайта www.quakelive.com, където повече от 1 млрд. души, имащи достъп до интернет, могат да изпробват рефлексите си в компанията на една от най-популярните игри в историята на развлекателната индустрия – Quake. Версията Quake Live, за която става въпрос, е напълно безплатна и изцяло браузър базирана. Единственото условие, за да играете, е да свалите и инсталирате малък plug-in за своя браузър.

“Едно от нещата, с които id винаги са били познати, е добрата графика на игрите им, но също и с търсенето на начини да скъсят разстоянието между техните продукти и геймърите”, коментира инициативата на id Software Майкъл Френч, редактор на списание Develop, пред bbc.co.uk. Браузър базираният Quake 3 до голяма степен въплъщава идеята за игра в облака. За да се постреляте с приятели, ви трябва единствено връзка с интернет и компютър – без голямо значение колко мощен е той… Вярно че от време на време връзката се чупи и картината е на част от екрана, но и това е добро начало. Лично аз поиграх здраво на Quake Live.

По-важно е обаче, че появата й в мрежата, поставя началото на една тенденция на еволюция на браузър базираните игри. До скоро те бяха основно от типа на познатите и в България стратегии като Bulfleet, Imperia Online, Hanovete, Travian и други. С появата на Quake Live се открива възможността за предлагане на заглавия дори от екшън жанра.

Смело напред

Далеч по-амбициозен е проектът  OnLive, който бе представен на Game Developer Center в края на март. Платформата OnLive представлява евтина конзола, съчетана с онлайн услуга, която ще предлага достъп до най-новите игри на един клик разстояние. Влизате в сайта, избирате заглавие и след минута се потапяте в света му… това е идеята. OnLive е базирана на концепция за изчисление в облака. Преодолими ли са обаче пречките пред амбициозния проект за предоставяне на отдалечен достъп до огромен списък с игри? По-скоро да, но не се знае колко време ще е необходимо за целта.

Разработката на OnLive до момента е отнела седем години, разказва изпълнителният директор на компанията Стив Пърлман. Направени са множество тестове, а ключът към успеха се крие в специален метод за “интерактивна видео компресия”. OnLive разчита на мощните сървъри на компанията, които ще извършват цялата изчислителна работа и след това ще стриймват видео към потребителските екрани. Междувременно реакциите на играчите, отразявани от натискането на бутоните на клавиатура/мишка/джойпад, ще бъдат изпращани към сървърното през интернет. Звучи просто, но пред реализацията на подобна идея стоят множество пречки, които предприемачите от OnLive твърдят, че са преодолели. В момента проектът е на фаза затворен бета тест, очаква се всеки момент той да стане отворен, а през зимата конзолата да се появи на пазара.

За да играете най-новите заглавия в компанията на OnLive, ще ви е нужен или компютър с интернет връзка (над 1.5 mbit/s. за средно качество на картината и 5 mbit/s. за високо качество) или телевизор, свързан към конзолата MiniConsole и отново достъп до мрежата. Самият хардуерен продукт ще струва между 50 и 100 долара.

Надежди и съмнения

Основните критики към проекта (а и въобще към идеята за базирани в облака игри) са насочени към качеството на подобна услуга. Като основен недостатък се изтъква фактът, че на много места по света няма достатъчно добра връзка с интернет. От друга страна, се поставя въпросът дали е възможно поддържането на огромен брой компютри от най-висок клас и съмненията, че това ще направи целия проект икономически неизгоден. Въпреки крайно основателните притеснения все още предстоят открити бета тестовe, които биха могли да ги опровергаят.

Има и друга група от хора, които смятат, че OnLive ще промени начина, по който гейм индустрията съществува. “Не е ясно кой точно модел ще победи, но без съмнение най-късно след 10 години, това ще е начинът, по който ще играем”, казва Geoff Keighley, гейм журналист в MTV Networks. “Идеята за изчисления в облака за игри е много примамлива”, добавя той. Крачки в тази насока всъщност вече са направени. Това са твърде популярните мултиплейър онлайн ролеви игри от типа на World of Warcraft, където ежедневно се срещат милиони души от цял свят. Показателен за посоката, в която се развива гейм индустрията е и софтуерът Steam, който премахва необходимостта от физически копия на новите игри. Чрез него те се плащат онлайн и след това се изтеглят директно на потребителските компютри. Следващата стъпка ще бъде да се прескочи изтеглянето и локалното инсталиране.

Своеобразна гаранция за потенциала на OnLive е фактът, че компанията вече е привлякла интереса на девет от най-големите разпространителски компании в бранша, в чиито каталози се появяват по-голяма част от хитовите заглавия. Atari, Eidos, Codemasters, Electronic Arts, Epic, Take-Two, THQ, Ubisoft и Warner Bros са на линия, а разговори се водят с Interactive Entertainment и други. Така че, ако технологията проработи, скоро тя ще се изпълни със съдържание.

Определено трудностите пред модела за дистанционно предоставяне на достъп до актуални заглавия са много. Няма никаква гаранция, че OnLive ще ги преодолее. Това обаче не е и толкова важно. Важен е опитът, важна е тенденцията и удобствата, които този модел потенциално може да предложи на милиони геймъри по света. И дори в момента дистанционното играене да изглежда по-скоро нереализируемо не забравяйте, че само преди десетина години и гледането на видео в мрежата ни се струваше крайно невъзможна задача за постигане…

Автор: Асен Георгиев