Мауспад: SteelSeries 5L

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 13 ное. 2009

Замисляте ли се понякога за отношението си към мишката? Не става дума за домашния хамстер, към когото със сигурност се отнасяте с необходимото внимание, а за многострадалната компютърна мишка, която вече всички приемаме за даденост и почти не забелязваме.

Докато старите мишки с топчета бяха все още актуални, всеки разполагаше и с пад, тъй като топчето отказваше да се движи добре по други повърхности. С появата на оптичните и лазерните мишки обаче подложките бяха забравени. Наистина тези устройства работят приемливо, без значение на каква повърхност са сложени. Това обаче е пагубно за прецизността и ако за вас е важно точното до пиксел движение на гризача, това означава, че имате нужда от специална повърхност за работа.

Набиращият популярност производител на професионална периферия SteelSeries предлага това, от което се нуждаете – SteelSeries 5L. Това е удобен и сигурен пад за точна и прецизна работа с всички видове мишки. Още в началото прави впечатление, че новият пад коренно се различава от ония малки правоъгълни парчета от тънка гума, покрити с всевъзможни шарени рисунки, които си спомняме отпреди няколко години. 5L е дебел цели 5 mm, а страните му са 28 и 38 cm. На цвят е чисто черен, като само в долния ляв ъгъл с бяло е отпечатано логото на фирмата.

Високите технологии не са подминали и тази производствена ниша, въпреки ниската й популярност напоследък. Падът е направен от 5 различни слоя, осигуряващи стабилност, точно движение и удобство за китката. Долната повърхност е от твърда пластмаса, покрита с гумени елементи. Това едновременно не позволява да се получи огъване по време на работа и предпазва от подхлъзване по гладки повърхности. По-нагоре следва слой от мек полизопрен, осигуряващ мекота при работа. Дори най-запалените геймъри след дълги часове игра няма да усетят болки в китката. За да се предотврати бързото износване и да се осигури правилно движение на курсора, следват слоеве от плат и пластмаса.

Истинските качества на SteelSeries 5L обаче се усещат само при работа. Движенията на мишката, без значение оптична или лазерна, са плавни и точни. Във Photoshop например можете да обработвате детайлни изображения пиксел по пиксел без да се налага всеки път да правите по няколко опита, за да докарате курсора до необходимото място. Всякакви игри, в които мишката служи за управление на движението, пък са истинско удоволствие.

На последно място, но не и по значение, ще отбележим, че 5L е и средство да опазите по-дълго любимата си мишка, която рано или късно неравните повърхности биха повредили. Като имаме предвид цените на геймърските мишки, това е вариант, който си заслужава да се обмисли.

Автор: Ивайло Йошков