ЛГБТ съдържанието в игрите

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 сеп. 2011

Игрите като цяло не са особено известни със своето чувствително отношение към въпроси, свързани с хомо- и бисексуалните отношения. Да не говорим за трансполовостта. Да, BioWare ни позволява да имаме еднополови връзки. The Sims също. И Fable, а скоро и Skyrim. Проблемите, свързани с подобен тип партньорства обаче никога не са засегнати в самата история на играта. Досега.

Инициативата идва от самия Масачузетски технологичен институт (MIT) –  едно от най-елитните висши училища в света в областта на техниката и технологиите. Идеята на екипа е да създаде игра, която се занимава с проблемите на подобен род отношения, без да ги изтласква в периферията. Не е тайна, че ЛГБТ историите (акроним от първите букви на думите, означаващ всички лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални хора), ако въобще присъстват, са в някой второстепенен куест. Може би адон, DLC. Една остатъчна мисъл, блуждаеща самотно в нищото…

Не и в A Closed World. „Нашият проект се занимава с основната идея за идентичността и представянето й в популярната култура. Спомнете си как сте се почувствали, когато сте чули, че някой известен човек е различен по същия начин, по който и вие… Облива ви вълна от приятни чувства. Именно така представих проекта на моите студенти. Културното съдържание оформя нашата реалност“, коментира Тод Харпър от MIT Gambit Game Lab, разработила A Closed World.

В началото на играта, която може да бъде превъртяна за по-малко от половин час, трябва да изберете какъв е вашият пол. Впоследствие тя ви пренася в една мрачна гора, където ви очакват демоните на героя ви (буквално и образно казано).  Вашата цел е да си проправите път през социалните забрани и да достигнете своя любим човек, който е избягал от своето селище и от неразбирането, срещу което се е изправял всеки ден. Въпросът е – готови ли сте да рискувате всичко, за да разберете какво се крие в другия край на гората? 

Докато играете на играта, няма как да не се замислите над въпроси като „Това не е ли прекалено гей? Дали героят не е прекалено обречен? Какво ще си помислят хетеросексуалните хора?“ и т.н. Рядко една видео игра може да предизвиква подобни мисли у хората, което само по себе си е постижение. Нещо повече – тя съдържа доста повече съдържание за възрастни, отколкото огромна част от M-определените игри.

Не вярвате? Просто я пробвайте и преценете сами доколко експериментът на MIT е бил успешен.

Автор: Петър Йорданов