Лаптоп: Fujitsu Lifebook NH751 HD+

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Имате ли нужда от мултимедиен лаптоп с геймърски възможности, който, освен всичко останало, няма да ви е срам да го сложите на масата в кафенето? Fujitsu има предложение. И то се казва Fujitsu Lifebook NH751 HD+.

Външният вид нито дразни, нито впечатлява. Чисто и просто – той е семпъл и елегантен. Лъскавите повърхности, които привличат пръстови отпечатъци, са рядкост, а единственото място, което е по-чувствително на драскотини, е капакът.

Клавиатурата е изключително удобна. По време на нашите тестове установихме, че можем да пишем бързо и безпроблемно, без да правим кои знае колко буквени грешки. Освен това повърхността на клавишите е устойчива на натиск. Т.е. няма опасност да цъкнете на някой бутон, без да искате – доста често срещан проблем при други модели мобилни компютри. Fujitsu я рекламират като водоустойчив продукт. Макар и силно да се изкушавахме да проверим това тяхно твърдение, решихме да се доверим на компанията и да не разливаме кенче с бира върху нея.

Тъчпадът  пък също е удобен за работа, разпознава двойни почуквания с пръст и дори поддържа мултитъч жестове с два пръста (като увеличение на изображенията например).
Що се отнася до самия 16:9 екран – той наистина е впечатляващ. 17.3-инча ще се опитват да ви потопят във виртуалните светове – независимо дали става дума за филми или игри. Неговият дизайн не позволява на прахта да се събира по ъгълчетата на екрана. Освен това може да сте сигурни, че ако забравите някакви дребни обекти върху клавиатурата и се опитате да затворите капака, няма да навредите на дисплея – пластмасовото му покритие ще го предпази.

Максималната поддържана резолюция е  1600х900, което би трябвало да задоволи по-претенциозните геймъри. Но дали хардуерът е достатъчно мощен, че да успее да подкара най-новите игри на нея, при това с максимални детайли (вижте карето с технически спецификации за повече подробности)? Да видим…

Видео картата, вградена в машината, е чип GeForce GT 525M на Nvidia. Той е разполага с 1024 MB DDR3 памет и се позиционира като ускорител от среден клас, базиран на ядрото GF 108. Той поддържа DirectX 11, но в сравнение с Radeon HD 6550 обаче се представя с около 5 процента по-нисък брой кадри в секунда.

Под 3DMark 05 Fujitsu Lifebook NH751 HD+ изкара 13690, докато под 3DMark 06 – 6450. Бенчмаркове като Unigine Heaven 2.1 показват, че производителността на двете карти е сходна. 3DMark 11 обаче определено предпочита HD 6550 – там резултатите са с около 30 процента по-добри.

Започваме с Battlefield: Bad Company 2. Високите резолюции за тази игра се оказаха отвъд възможностите на машината. Затова се принудихме да подкараме играта на 1366×768 със средни детайли и HBAO off, 1xAA, 1xAF. Тук успяхме да постигнем около 38 к/с, които принципно биха  били достатъчни за нормална игра. Увеличим ли настройките на high обаче, резултатите не са особено впечатляващи и кадрите в секунда падат до 27. Ако искате да разцъквате тази игра на макс на своя мобилен компютър, ще трябва да потърсите машина с карта от типа на HD 6550 или GeForce GT 540M.

Продължаваме със StarCraft II. Подкарана на макс детайли и на 1360×768 резолюция, играта успява да докара 30 к/с. Уви – не абсолютно навсякъде, което означава, че може и да има периодично насичане. За максимален кеф най-добре намалете настройките на medium. Тогава ви очакват стабилни 40 к/с.

Най-добри резултати постигнахме при Call of Duty: Black Ops. При high настройки, резолюция 1360×768, 2xAA и 4xAF, популярният шутър вървеше с около 42 к/с – т.е. повече от задоволително.

Не бива да забравяме, че GeForce GT 525M не е предвидена за HD гейминг и макар и да се представя задоволително на резолюции като 1366×768, някои игри, като Battlefield: Bad Company 2, успяват да й се опънат. Накратко – ще разцъквате новите заглавия с известен компромис по отношение на детайлите и в никакъв случай на максималната поддържана от лаптопа резолюция. По-стари заглавия като Left 4 Dead и World in Conflict обаче нямат никакви проблеми с тази машина.

Също така не забравяйте, че по време на по-дълга игра, машината определено ще се нагорещи. В района на вентилатора отчетохме приблизително 45 градуса по Целзий. Разбира се, когато гледате филмчета, не очаквайте повече от 30.

Що се отнася до шестклетъчната литиевойонна батерия, с нея Fujitsu Lifebook NH751 HD+ може да издържи до 6.5 часа. При условие, че не тормозите твърде много машината.

Общо взето какво излиза – този лаптоп на Fujitsu е предвиден по-скоро за мултимедийните маниаци, които искат да гледат любимите си филми на страхотния 17.3-инчов екран и от време на време – да разцъкват на по-стари игрички. Това не означава, разбира се, че няма да може да подкарате и най-новите – просто няма да е на най-високи детайли и резолюция.

Автор: Петър Йорданов