Лаптоп: Acer Aspire 5749

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

През изминалата година се появиха най-разнообразни модели лаптопи. Лъскави, тънки, леки, с метален корпус – машините от висок никога не са изглеждали по-примамливи. Не всеки обаче иска да притежава подобно чудо. Ако не търсите мощ, а бюджетен лаптоп, значи сте дошли на правилното място.

15.6-инчовият Acer Aspire 5749 не се опитва да бъде супер тънък или супер стилен. Това, което ще ви предложи тази машина, е функционалност. Нейният дизайн е консервативен, но не прекалено скучен. Рамката на клавиатурата и капакът са изработени от сива пластмаса и специална текстура, която не позволява натрупването на пръстови отпечатъци.

Лаптопът предлага обичайните портове – три USB 2.0 сокета, HDMI, Ethernet и VGA. Откриваме и DVD четец, както и 3.5 мм аудио жак и слот за SD карти. Ако търсите USB 3.0, Thunderbolt или Blu-ray драйв, ще останете разочаровани. Пък и нека бъдем откровени – колко от вас въобще се нуждаят от подобни екстри, които просто правят лаптопа по-тежък.

Няма как да не отбележим, че Acer Aspire 5749 не е чак толкова мобилен, колкото да речем 13.3-инчовите машини. С 15.6-инчов екран и 2.4 кг тегло лаптопът е подходящ за онези от вас, които планират да го използват предимно вкъщи и да го изнасят навън от време на време. Ако търсите многофункционална мобилна машина, най-добре се насочете към 13.3-инчовият Lenovo IdeaPad Z370.

Acer Aspire 5749 разполага с TN панел, чиято резолюция е 1 366 x 768. На подобна цена няма да откриете нищо по-добро, освен ако не се насочите към таблетния хибрид Asus Eee Pad Transformer. Уви, TN панелите принципно предлагат средно качество на картината. Машината не разполага и със сензор за светлината и съответно не контролира яркостта на екрана автоматично, което е известен минус. Към недостатъците на машината можем да споменем и слабите стерео колонки, които в никакъв случай няма да ви позволят да се насладите максимално на любимите си филми или песни.

Това, което прави Acer Aspire 5749 примамлива покупка е Sandy Bridge процесорът му. Макар и нисък клас (двуядреният i3-2330m на 2.2 GHz), той предлага производителност, сходна с предишното поколение Intel i5 и е по-мощен от AMD и Core 2 Duo процесори, с които са снабдени повечето лаптопи. Към него откриваме и Intel HD 3000 карта, 750-гигабайтов хард и 4GB DDR3 RAM. Под PCMark Vantage Benchmark машината регистрира 4866 точки. Видеото обаче не е достатъчно за най-новите игри. S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat вървеше с около 17.5 к/с.

По отношение на живот на батерията Acer Aspire 5749 обаче се справя приемливо – около 5 часа. Samsung Series 3 обаче издържат повече.

В заключение – на външен вид лаптопът може и да не е твърде привлекателен, но Sandy Bridge процесорът и относително ниската цена го правят примамлива покупка за онези от вас, които търсят функционалност, а не мощ. 

Автор: Петър Йорданов