Лаптоп: Turbo-X Prime

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 09 сеп. 2008

Трябва да се примириш се с вече асемблиран продукт и крайната му цена. Но не всеки обича готовите решения, а има нужда от мобилността, за това се предлага и офертата да ти асемблират лаптоп на място. В него можеш сам да определиш точно какви компоненти ще има, съобразени спрямо дълбочината на джоба и желанията ти.

Най-новата серия Turbo-X лаптопи са изградени върху мобилната Centrino 2 платформата на Intel. Изработен по 45 nm технология, Centrino 2 пакета включва Penryn CPU (Core 2 Duo P7350 процесор с тактова честота от 2 гигахерца) и Q47/Q45 чипсет. В него са интегрирани подобрено графично ядро в сравнение с оригиналния Centrino и три допълнителни ключови функции. Transport Layer Security (TLS) подобрява сигурността на трансфера на данни при отворени локални мрежи (LAN), в случай че сте закачили мрежов кабел директно към лаптопа си, без преди това да минава през хардуерен firewall (уви, функцията не се поддържа при Wi-Fi връзка). Поддръжка за Microsoft Network Access Protection (NAP) и хардуерна поддръжка на “all sleep states”, когато лаптопът използва хардуерна защита.

В сравнение с предишните модели Turbo-X лаптопи е подобрено и шасито на машината. Използваният дисплей е доста по-ярък с опция за директни промени на режимите на работа от клавиатурата, без нуждата от допълнителен софтуер. Захранването (животът на батерията) и корпусът също са по-добри, като с едно пълно зареждане лаптопа “живее” до 3 часа при натоварване с офис апликации. Шасито е снабдено с три “бързи” бутона за достъп до интернет функциите на лаптопа и превръщащата се в стандарт VGA камера за видео чат и разговори. Между двата бутона на мауспада има и сензор за биозаключване, но както всички знаем – с него трябва да се оперира много предпазливо, заради опцията да останеш без достъп до собствения си компютър заради порязване на показалеца.
Предоставеният ни от Plesio модел разполагаше с видео карта nVidia от GeForce 9х серията с пълна поддръжка на HD и DX 10, както и 4 гигабайта RAM. Звуковата карта е вградена към дъното, но за тонколоните на лаптопа (точно под дисплея) е напълно достатъчна. Лаптопът разполага с 3 USB и аудио порта (за закачането на по-добри колони, слушалки или микрофон), четец на карти, изходи за broadband и dial-up интернет и DVD записвачка. Операционната му система е Window Vista и успя героично да се справи с редовните гейминг тестове. Въпреки че в моментите на прегряване фрейм-рейта падаше при Crysis, лаптопът издържа и нито веднъж не ни изплю обратно на десктопа.

Автор: Георги Панайотов