Лаптоп: Turbo X Furious C720-450

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 24 окт. 2009

В света на геймърите нищо не е такова, каквото изглежда. Там силата не се мери с големината на бицепсите или вдигнатите килограми при последното посещение на фитнеса. Истинската мощ е честотата на процесора, броят на ядрата му, по-добрата графична карта и т.н. И за всички тези характеристики можем да кажем само „Колкото повече, толкова по-добре”.

Последната тайна любов на всеки запален геймър е 4-ядреният процесор Intel Core i7. И докато повечето от нас дори в най-смелите си мечти не смееха да си представят този уникален чип, внедрен в мобилен компютър, от Plesio доказаха, че невъзможни неща няма. Новият им лаптоп Turbo X Furious C720-450 работи именно с процесора Intel Core i7 и спокойно може да бъде определен за един от най-силните преносими компютри, създавани досега. Конкретният модел, използван при създаването на Furious, е i7-720QM с работна честота 1,6 GHz. Благодарение на нови технологии като Intel Turbo Boost и Intel Hyper Threading производителността се разпределя между множество приложения. Нашият тест показа, че едновременното гледане на филм, редактиране на снимки, теглене на файлове и сърфиране в интернет не са в състояние да накарат лаптопа дори леко да се замисли. Това не се промени дори, когато към всички тези действия добавихме и най-новото приключение на Лара Крофт.

Разбира се, заслугата за това не е само на процесора. Съществена роля за бързодействието на машината играят и оперативната памет DDR3, която в случая има капацитет от 4 GB,  и графичната карта GeForce GTX 260M на nVidia с 1 GB памет и технология Cuda. Тази комбинация прави Furious изключително подходящ за мултимедийни приложения, но най-важното – за игри. Tomb Raider: Underworld, Need for speed: Shift, Command & Conquer, GTA IV – всички те се доказаха по време на теста като неспособни да задъхат компютъра.

Освен бързото действие от голямо значение за удоволствието от играта е и количеството игри, които можете да инсталирате. Все пак постоянното триене на игри и инсталиране на нови, коства ценно игрово време и нерви. С Turbo X Furious ще трябва да накупите наистина много игри, преди да се наложи да мислите за деинсталация, защото твърдият му диск е с капацитет 500 GB. Той работи с честота 5400 оборота в секунда, което в комбинация с бързите процесор и RAM прави работата лесна и приятна без смущения и забавяне дори при голямо натоварване.

Споменахме вече, че едно от най-важните неща за всеки геймър е комфортът. Ниската разделителна способност е едно от нещата, които могат да ви изкарат от нерви, дори когато играете любимата си игра. 15,6-инчовият дисплей на Furious е с резолюция 1600 х 900 пиксела и съотношение на страните 16:9. Това осигурява детайлност на изображението и панорамна видимост, толкова важни в геймплея. Ако въпреки всичко това ви се види по някаква причина недостатъчно, можете да свържете лаптопа към монитор с още по-висока разделителна способност или HD-телевизор, благодарение на цифровите DVI и HDMI портове. За да стане виртуалният свят още по-реалистичен, от Turbo X не са забравили да добавят и технологията 3D Sound.

Когато ползвате лаптоп, е от значение той да ви бъде от полза не само за развлечение, но и за работа. 17-инчовите машини обикновено са тежки и трудни за пренасяне. Turbo X Furious е сравнително компактен и лек – размерите му са 26.4 x 37.4 x 4.2 cm, а теглото му е 3.3 килограма. Компютърът е оборудван с 6-клетъчна батерия, която по време на теста показа завидната издръжливост от около 2 часа при включен WiFi и без намаляване на яркостта на дисплея. Всичко това прави Furious подходящ и за професионална работа, особено ако се занимавате с анимации или друга графична обработка. Мощните процесор и графична карта ще се справят с тези задачи много по-бързо от всеки компютър, който сте имали преди.

Виртуалният свят на игрите предлага любимото на много хора откъсване от сивата делнична реалност. Колкото по-развит става той обаче, толкова повече приликите между двата свята се увеличават. И тук и там важи максимата, че светът се управлява от силните. Затова покажете на всички какво значи виртуалната мощ с Тurbo X Furious и Intel Core i7. Нека да завиждат.

Автор: Ивайло Йошков