Лаптоп: Toshiba Qosmio X300-130

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 01 фев. 2009

В началото на миналата година Toshiba се развихри и приложи една много яростна и агресивна пазарна политика на пазара на лаптопи. Фирмата предложи десетки модели от low до high end решения, а Satelite серията стана една от най-продаваните в България. Единственото, което оставаше да напълнят портфолиото си (след като предложиха и еквивален на MacBook Air), бе изцяло геймърска машина и нетбук. И докато мини компютърчето все още го няма, то изцяло гейминг бренда лаптопи на Toshiba е вече факт. Qosmio е серия от мултимедийни лаптопи, специално оптимизирани за забавление и ей богу, добре са направени. Освен това освен тях и XPS серията на DELL в България не се внасят други (ой, дистрибуторите – искаме Alienware – капиш?). X300-130 е топ моделът от Qosmio серията. Лаптопът е впечатляващ във всяко едно отношение, започвайки от шасито. В личната ми класация това е вторият най-добре изглеждащ лаптоп с наистина впечатляващ дизайн. На първо място е Acer Ferari, но нека си го признаем – дори дървено кубче с логото с кончето на него ще изглежда добре.

Qosmio-то е със скосен дизайн и страшно секси извивки по цялото шаси. Дизайнерите са избрали комбинация от червен и черен лак за оформянето му и крайният резултат наистина прилича на спортен болид, а не на парче компютърна технология. Черешката е капакът на лаптопа, който буквално е запален. В същото време дизайнерите са пипали много внимателно с допълнителното осветление и са открили точния баланс между визуалното кресчендо и кичът. Крайният резултат е, че в момента, в който отворите някъде лаптопа, всички погледи се вперват в него.

Никога не съм си мислил, че по толкова банален начин (страхотна визия) компютър ще спечели сърцето ми. Всичко в лаптопа е компилация от най-доброто на пазара. Използваните материали за клавиатурата, подложката за ръце под нея и маус пада са висококачествени и премахват запотяването от ръцете. Биолокът е разположен на удобно място и е трудно да го активирате случайно. Единственият недостатък на бляскавото лакирано покритие е, че може да направи всеки криминалист щастлив, заради прилепчивостта на пръстови отпечатъци по него. Лаптопите на Toshiba винаги са предлагали изключително добър звук, благодарение на използваните от компанията Harman Kardon тонколони. В X300-130 има четири, както и един subwoofer за пълен съраунд звук. Дисплеят е с размер 17 инча и native резолюция от 1440×900, използвайки Toshiba TruBrite технологията за яркост. Справя се чудесно с игри, въпреки че контраст факторът му е доста висок за фото обработка и цветовете изглеждат леко по-остри и студени, отколкото са в реалност.

Хардуерната мощ на Qosmio-то се базира на Centrino 2 процесора на 2.4 гигахерца, 4 гигабайта DDR3 памет и GeForce 9700M GTS видео ускорител. Носят се слухове, че следващият Qosmio ще е с два, в Sli режим, но за момента този е достатъчен. Натоварен на максимум, лаптопът държи стабилно високо количество кадри в секунда под DX 10 и няма никакви проблеми с температура, дори без допълнителна система за охлаждане, което е силно впечатляващо. Проблем при много от гейм и стандартните лаптопи е, че в момента, в който го разкачите от захранването, автоматично производителността им спада, за да се пести енергия. Не и при този. Ако изненадващо ви спре тока, ще имате още около час стабилна игра, без компромис във визията и скоростта й. Ако пък просто използвате лаптопа за пишеща машина по време на път, батерията ви дава около два часа функционалност.

Сред екстрите в лаптопа са стандартните Bluetooth и Wi-Fi модули, DVD-RW, 4 USB порта, опция за ъпгрейд на RAM-та до 8 гигабайта рам и редовният пакет от софтуер, предоставен безплатно към всички лаптопи на Toshiba, като Google Earth, Picasа и много други полезни джаджки. А споменахме ли, че визията му е страшен магнит за погледи?

Автор: