Лаптоп: Sony VAIO VPCZ21V9Е

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 13 ное. 2011

Когато говорим за мобилни технологии, описаният като “минималистичен дизайн”, “висока производителност” и “новаторско мислене” се използват често, за да бъде характеризиран един или друг продукт. Доста пъти обаче това са прибързани похвали, които употребяваме по-скоро по инерция, отколкото защото наистина са приложими. Случаят със Sony Vaio VPCZ2 обаче не е такъв. Дори една кратка сесия с новото портативно чудо от престижната серия Vaio може да покаже на всеки, че подобни суперлативи са напълно подходящи за този уникален продукт на технологичния дизайн.

Няма спор, че едно от най-тиражираните понятия в последно време са т.нар. ултрабуукс – свръхтънки преносими компютри с изключително висока производителност, които група РС производители начело с Intel замислят като отговор на доминацията на MacBook Air на Apple. Засега “ултрабуук” все още е по-скоро технологичен проект, но гледайки Sony Vaio VPCZ2 наистина можем да си представим как би изглеждало новото поколение мобилни компютри.

Sony Vaio VPCZ2 е сред малкото модели, които могат да ви впечатлят без дори да сте ги стартирали. Причината за това без съмнение се крие в уникалния минималистичен дизайн – казах ви, че в този случай терминът е повече от приложим – който превръща лаптопа в истинско миниатюрно бижу, което може да бъде ваш спътник навсякъде. Корпусът на лаптопа е създаден от алуминий и изключително здрави въглеродни фибри, които придават максимална устойчивост, а с дебелина от едва 0.66 инча и тегло от 1.18 кг. Vaio VPCZ2 е просто незабележимо допълнение към вашия багаж, когато сте на път. Всъщност думата “дебелина” просто не е подходяща, когато искаме да опишем модела – той е толкова тънък и лек, че когато го вземете в ръка за пръв път неволно се питате дали това не е просто добре изглеждаща детска играчка.

А че не е играчка Vaio VPCZ2 ще ви убеди доста бързо, защото един обстоен преглед на модела показва, че той е снабден с всичко необходимо, което съвременните потребители търсят в един преносим компютър. На десния страничен панел последователно са разположени вход за 3.5-милиметров аудио жак, вход за LAN кабел, HDMI порт за връзка с HD устройства като HD телевизор (при максимална резолюция 1920х1080) или видео камера и два USB порта – в единия може да включите мишка, а другия заедно с входа за захранването, разположен веднага след него, е необходим за инсталирането на допълнителната докинг станция, която е част от комплекта, но на нея ще се спрем малко по-късно.

На левия страничен корпус се намира VGA вход за включване на по-старо поколение монитори и слот за сигурност.

На предния панел има два слота, служещи за четци на карти памет. Единият поддържан формат са стандартни SD карти, които се ползват масово от фотоапарати, камери и др., а другият е собственият формат на Sony Memory Stick Duo, което ви дава голяма гъвкавост, ако ползвате други продукти на компанията.

Отваряйки лаптопа за пореден път можем да се възхитим на елегантния дизайн на клавиатурата, чиито свръхтънки клавиши с подсветка са изключително приятни за работа. Конфигурацията на бутоните е стандартна за лаптопи, като трябва да добавим, че има не един, а два функционални клавиша (Fn), разположени в двата долни края на клавиатурата за максимално удобство, когато искате да боравите с командните бутони. Подобно на екрана, подсветката тук се активира според сензора за светлина, който я включва, ако прецени, че в помещението няма достатъчно видимост – отлично решение за среда с приглушена светлина като дълъг самолетен полет например. 

Над самата клавиатура са изнесени още няколко копчета, чиято цел е да улеснят работата ви с лаптопа. Най-напред там е клавишът, с чиято помощ включвате и изключвате WiFi функцията, а до него има три практически плоски бутона –  Assist, Web и Vaio. Първият активира програмата Vaio Care, с която може да следите актуалното състояние на лаптопа, вторият стартира интернет браузера, а третият отваря Vaio Control Center, откъдето може да настройвате различни шорткъти и да променяте опции, свързани с батерията, мишката и клавиатурата, които евентуално ползвате.

До трите помощни бутона има почти незабележим сензор, който е с много интересно предназначение. Той измерва светината на помещението, в което работите и регулира яркостта на екрана, така че тя да бъде винаги достатъчна за нормална работа. До сензора има също толкова микроскопичен микрофон, който може да ползвате за гласов чат. В десния горен ъгъл е разположен бутонът за пускане, който свети в приятна зелена светлина. 

Дисплеят на Vaio VPCZ2 е 13.1-инчов LED екран с максимална резолюция 1600х900 пиксела. Образите на него са доста ярки и приятни за окото, особено когато увеличите яркостта на най-високата степен. Това, което обаче прави още по-голямо впечатление е процесорът – Intel Core i7 2.7 на GHz. Пуснат в началото на тази година, той ползва съвсем новата архитектура Sandy Bridge. Към него върви и вградена видео карта Intel HD Graphics 3000, която е съвсем достатъчна за ежедневни задачи, но дизайнерите на Sony са подготвили и страхотна изненада в това отношение.

Добавяйки към този изключително бърз процесор и впечатляващите 8 GB DDR3 RAM памет и 256 GB SSD диск, веднага ни става ясно, че Vaio VPCZ2 е практически самата дефиниция на производителност що се отнася до преносими компютри. Това е видно още от стартирането на компютъра, при което от изключено положение се достига до напълно функционална Windows среда само за десетина секунди.

Що се отнася до свързването, Vaio VPCZ2 покрива всички изисквания. Освен споменатите USB и HDMI портове, лаптопът ползва WiFi 802.11 a/b/g/n стандарт за връзване към безжични интернет мрежи и Bluetooth 2.1+EDR за безжичен трансфер на данни. Към аксесоарите на модела влиза и доста добра HD уебкамера от 1.3 мегапиксела и резолюция 1280х1024.

Литиево-полимерната батерия на лаптопа е основателен повод за гордост на Z серията и се отличава с изключително дълъг живот – около 7 часа – което е повече от добър показател и гаранция за надеждност във всяка ситуация. При желание може да се сдобиете и с допълнителна батерия, която ви дава почти двойно по-дълго време за работа в сравнение със стандартната. Тя е плоска литиева полимерна листова батерия, която може да бъде заредена отделно от лаптопа и добавена, без да се изважда вътрешната батерия. Листовата батерия се поставя, без да е необходимо да изключвате лаптопа, като увеличава издръжливостта му до 14 часа и подсигурява денонощна работа – дори ако сте далеч от електрическата мрежа.

Взет напълно самостоятелно, Vaio VPCZ2 е страхотен лаптоп, на който може да имате доверие във всеки един момент. Това обаче очевидно не задоволява Sony, защото компанията предлага заедно с него ултрапреносима докинг станция Power Media Dock, която многократно увеличава възможностите пред потребителите. Напълно в стила на лаптопа, станцията е изключително тънка и елегантна и в същия черен цвят. Достатъчно е само да я поставите на стилната метална поставка с гравиран надпис VAIO, за да получите три сериозни допълнения към капацитета на лаптопа. 

От една страна с помощта на докинг станцията вече имате достъп до още два USB порта, единият от които ползва новия 3.0 стандарт за многократно по-бързи скорости на четене и записване. Към USB портовете трябва да прибавите и по още един HDMI и VGA порт, както и втори вход за LAN кабел.

На следващо място в докинг станцията се крие оптично устройство, което напълно оправдава името Power Media Dock. Оптиката работи както със стандартни CD и DVD дискове, така и със собствения формат на Sony Blu-ray.

Третият бонус на докинг станцията се отнася до графичната производителност. За него говори дискретната лепенка Radeon Graphics, която ни подсказва, че вътре се крие мощна видео карта. Тя е AMD HD 6650M и със своя 1GB RAM памет е една от най-бързите карти в средния клас. Тя поддържа графичния ускорител DirectX 11, ползван в най-новите РС игри, триизмерна графика, PixelShader 5 и новия UVD3 видео декодер.

Въпреки че е ориентиран най-вече към нуждите на сериозните бизнес потребители, Vaio VPCZ2 може да се окаже изненадващо подходящ за някоя бърза геймърска сесия, когато имате времето за това. Причината е, че AMD HD 6650M, която получавате с докинг станцията, е в състояние да посрещне изискванията на повечето нови игри при нормално ниво на детайлите. Направените тестове с току що излезлите Lord of the Rings: War in the North и Call of Duty: Modern Warfare 3 показаха, че машината може да подкара и двете игри без никакъв проблем и с прилична стойност на кадрите в секунда. 

Освен това благодарение на технологията Eyefinity+, поддържана от видео картата, имате възможност да включите няколко монитора едновременно, като така ще превърнете Vaio VPCZ2 в центъра на мощна мултимедийна конфигурация.
Тестовете показват, че лаптопът се справя без проблем с всякакви видео файлове във Full HD формат (1080р), което позволява допълнително удоволствие от любимия ви филм навсякъде и по всяко време. Единственият недостатък е качеството на звука, което можеше да бъде и малко по-добро. Ако държите да се насладите на по-плътен и изчистен звук, може би е добра идея да ползвате външни колони.

Няма съмнение, че Vaio VPCZ2 комбинира най-доброто от трите основни направления в компютрите – външен вид, производителност и мултимедийни характеристики. С елегантния си дизайн лаптопът е отлична придобивка за делови хора, които няма да се поколебаят да го вземат на път заради изключително лекото му тегло. Мощният Core i7 процесор и 8-те гигабайта памет правят лаптопа подходящ за всякакви производствени задачи, а качествената видео карта и Blu-ray плейърът, които докинг станцията добавя, са задължителни характеристики за мултимедийния капацитет на модела. Когато работи, докинг станцията е изключително безшумна, а размерите й я правят почти незабележима добавка към вашето бюро. Така няма да бъде преувеличено да кажем, че Sony Vaio VPCZ2 представлява поглед в бъдещето на преносимите компютри с тази разлика, че може да го имате сега.

Автор: Филип Станиславов