Лаптоп: Sony Vaio VPC-SE1E

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 23 ное. 2011

Само един поглед върху новия Sony Vaio VPC-SE1E ви е достатъчен, за да разберете, че този лаптоп попада в категорията на сериозните играчи сред преносимите компютри. С красив 15.5-инчов екран и масивен, но изненадващо лек корпус, той изглежда създаден преди всичко за неотлъчен спътник във вашето делово ежедневие. Въпреки че с тегло от 2 кг. той е достатъчно лек, за да го носите навсякъде, Sony Vaio VPC-SE1E вероятно би изглеждал най-добре на бюрото ви, където ще изпълнява ролята на важен помощник при решаването на различни задачи.

Широкият 15.5-инчов LED екран поддържа Full HD стандарт с максимална резолюция 1920х1080 пиксела и няма да бъде преувеличено, ако кажем, че всичко на него изглежда страхотно. В крайна сметка

освен работен лаптоп, това е и преносима система за мултимедийно забавление,

а на екран като този HD филмите наистина пленяват окото.

Сърцето на Sony Vaio VPC-SE1E тупти с мощността на Intel Core i5-2430M процесор с честота 2.4 GHz. Поредният продукт от новата архитектура Sandy Bridge, този процесор се появи в средата на годината и е един от по-бързите двуядрени процесори, които Intel предлага на производителите на лаптопи. В сравнения с по-мощния Core i7 i5 предлага само 3МВ кеш, но за сметка на това Turbo Boost функцията му може да увеличи честотата от 2.4 на 2.7 GHz (при две активни ядра) и дори на 3GHz (при едно активно ядро).

Въоръжен с 4 GB оперативна памет и 500 GB твърд диск, Sony Vaio VPC-SE1E е способен да посрещне изискванията и на най-претенциозните потребители. За това допринасят Bluetooth функцията и 802.11 a/b/g/n/ безжичният интернет, както и вградената уебкамера, полезна за видео разговори с делови партньори или приятели, когато сте далеч от дома или офиса.

При разположението на портовете създателите на модела са избрали малко по-нестандартен начин, тъй като вместо да разпределят равномерно от двете страни всички важни изходи, те са предпочели да ги съсредоточат изцяло по десния страничен панел, докато левият е оставен напълно изчистен с определена цел. Така отдясно откриваме входа за захранващия кабел, цели три USB порта, един HDMI порт за връзка с HD устройства,  един VGA порт за свързване с по-стари модели монитори, изход за LAN кабел и два четеца на карти. Единият е за по-разпространени SD модели (SD карти до 2GB, SDHC карти до 32 GB и SDXC карти до 64 GB), а другият – за собствения формат на Sony.

На левия страничен панел пък е разположен оптичният диск, а след него – вход за 3.5-милиметров жак за слушалки. Панелът е толкова изчистен, че дори копчето за отваряне на оптичното устройство е качено над клавиатурата.

Както вече споменахме, основният корпус на лаптопа е доста широк, което обяснява как на него се е побрала пълна конфигурация от клавиши. Освен стандартните бутони, тук са намерили място дори четири отделни копчета за стрелките и други за цифрите от 0 до 9.

Клавиатурата е широка и доста удобна за писане,

а клавишите са елегантни и се натискат изключително отчетливо. Освен това клавиатурата е снабдена с подсветка, която осветява работния ви плот и помага при помещения с ограничен приток на естествена светлина. Тя се активира от сензор за амбиентната светлина, разположен над основния набор клавиши. Единственият проблем тук е, че при сребърен цвят на корпуса, бяла подсветка и символи на клавишите в същия цвят понякога може да не различите добре бутоните заради липсата на контраст.

Над основния сет клавиши има още няколко функционални бутона, съобразени с дизайна на модела. В горната дясна част стоят клавишите Assist, Web и Vaio, които са познати на всеки потребител на елитната серия продукти на Sony. С помощта на Assist стартирате програмата Vaio Care, която се грижи за това вашия лаптоп да бъде винаги оптимизиран и в добро състояние. От нея може да правите промени по настройки, свързани със сигурността, системната конфигурация и производителността. Web представлява шорткът за интернет браузера ви, а Vaio е бутон за достъп до мултимедийната галерия, която съхранявате на лаптопа.

Още по-интересен обаче е слайдерът в горната лява част на панела,

който има две положения – Stamina и Speed. Той представлява едно уникално решение, което позволява само с едно движение на пръста да промените сериозно хардуерната конфигурация на лаптопа. Sony Vaio VPC-SE1E е мощна машина, която може да ви помогне в сериозни ежедневни задачи. В същото време обаче това е и лаптоп, който може да вземете със себе си по време на дълъг полет или пътуване. В единия случай ще имате нужда от производителност, в другия – дълъг живот на батерията. Постигането на баланс между двете изисквания става именно със слайдера. Когато го поставите в положение Stamina, лаптопът ползва вградения Intel HD графичен чип и приема настройки за минимален разход на енергия. Когато решите, че се нуждаете от мощност тук и сега, плъзвате слайдера в положение Speed, за да получите цялата графична сила на AMD Radeon HD 6630M. Тази мобилна видео карта от среден клас се отличава с поддръжка на DirectX 11 и е наследник на графичните чипове HD 5650. В сравнение с предшественика си HD 6630M предлага новия UVD3 видео декодер и поддържа технологията Eyefinity+, благодарение на която може да включите няколко монитора към лаптопа. Освен новия DX 11, картата поддържа още OpenGl 4.11, DirectComputre 11 и OpenCL. С последните две ядрата могат да се използват също и за общи изчисления като прекодирането на видео клипове. По отношение на РС игрите, HD 6630M позволява подкарването на нови и по-тежки игри на Medium ниво на детайлите, като за препоръчване е те да бъдат пускани в резолюция 1366х768. По-стари игри или такива, които не натоварват толкова много графичния процесор като FIFA 11 или FIFA 12 могат да се играят на High настройки. Картата напълно покрива нуждите на почитателите на мобилните видео забавления, защото UVD3 декодера поддържа декодирането на MPEG-4 AVC/H.264, VC-1, MPEG-2, Flash, както и на MPEG-4 part 2 (DivX, xVid), което означава, че няма да имате проблем с видео файлове в HD формат.

С мощен процесор и гъвкаво разпределение на наличните хардуерни ресурси Sony Vaio VPC-SE1E представлява самата дефиниция на съвременния бизнес лаптоп от висок клас. С него ежедневните ви нужди ще бъдат покрити напълно, а като допълнително предимство получавате и истинска преносима мултимедийна система.

Автор: Филип Станиславов