Лаптоп: MSI GX623Х

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 24 авг. 2009

В добре закостенелите ни представи геймърският лаптоп се свързва с понятието “Desktop replacement”. С други думи – голяма, тромава машина, която на размери и тегло наподобява обикновен десктоп компютър, а единственото й предимство пред настолните братовчеди е, че всичко е събрано на едно място, дори и досадната периферия. Това обаче е на път да се промени. Все по-често на пазара се намират геймърски лаптопи с диагонал на дисплея 15,4 инча и тегло около 2,5 кг. И макар някои да ги смятат за нисък клас, те предлагат комбинация от висока мобилност, елегантен дизайн и хардуерна мощ.

MSI GX623 е мечтата на всеки геймър, който не обича да губи полезно игрово време във фитнеса. Размерите му са 358x260x27-31mm, а теглото му – 2,7 килограма. Всъщност по тези характеристики той не се отличава значително от бизнес лаптопите, създадени за да придружават собственика си навсякъде. Като цяло дизайнът на GX623 заслужава само комплименти. Корпусът е тънък и компактен, издържан изцяло в черно с приятен сив кант. Клавиатурата е голяма и удобна. Още от пръв поглед прави впечатление, че е намерено място за цифров пад от дясната й страна, който улеснява контрола при много игри. От лявата страна пък, клавишите A, S, D и W са обозначени с червени квадратчета, за да не се получава объркване по време на игра. Като недостатък може да се посочи прекалено лъскавата повърхност на корпуса около тъч пада, която не пропуска нито един пръстов отпечатък.

Разбира се, по-важното винаги е под капака. Машината е оборудвана с процесор Intel Core 2 Duo P7350 с работна честота 2 GHz. Оперативната памет е цели 4 GB. Ако искате да ги използвате всичките, трябва да инсталирате 64-битовата версия на Windows Vista. Ще ви се наложи сами да се погрижите за това, защото лаптопът идва стандартно с операционна система Free Dos. Графичната карта, заветният чип, с който са свързани всички мечти и страхове на геймърите, в случая е ATI Radeon HD4670 (512MB DDR3 RAM). Твърдият диск е с капацитет 320 GB, което без да има претенциите за рекорд е повече от достатъчно за домашен компютър.

Сигурно вече се чудите какво точно може да се прави с подобна конфигурация. Самият факт, че лаптопът се продава в комплект с култовата игра Tomb Raider: Underworld, говори красноречиво, че нещата, които могат да го затруднят, са малко. Играта върви гладко, а резолюцията от 1680 х 1050 пиксела прави картината детайлна и реалистична. При четене обаче може да възникнат проблеми, тъй като високата разделителна способност кара нормалните шрифтове да изглеждат прекалено ситни. Но да приемем, че четенето е второстепенна задача за геймърския лаптоп.

Един особено забележим недостатък на MSI GX623 е загряването. При натоварване повърхността на панела, точно където би трябвало да са ръцете ви, се нагрява значително. Ако не искате да се чувствате като котка на горещ ламаринен покрив, най-лесният начин за решаване на проблема е да си вземете USB клавиатура.

Доказан факт е, че дори най-закоравелите геймъри се нуждаят от въздух. Затова, ако решите да се разходите сред природата, бъдете спокойни – лаптопът ще ви осигури любимото ви забавление за 2 часа и 10 минути (с 6-клетъчна батерия). И нека силата бъде с вас…

Автор: Ивайло Йошков