Лаптоп: HP Pavilion DV6-6001ea

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Подобно на повечето лаптопи с марка НР, DV6-6001ea също има страхотен дизайн. Не че останалите компании не предлагат добре изглеждащи преносими компютри, но при НР само един поглед върху продукта ви стига, за да разберете, че това е солидно усилие, а не някакъв евтин опит за заблуда на купувача. Лаптопът е издържан в свеж бял цвят със страхотни нежни фигурки, които покриват както целия капак, така и работния корпус. Да, това може и да не е най-важното нещо за един преносим компютър, но със сигурност гали окото.

Инсталираният процесор обаче е от първостепенно значение и тук DV6-6001ea може да бъде горд от чипа, приютил на борда си. Това е четириядрен AMD Phenom II P960 на 1.80 GHz и с 2 МВ кеш памет, който е сред процесорите, оптимизирани за високия клас мобилни компютри. Разкрит за пръв път в средата на миналата година, Phenom II P960 е базиран на К10 микроархитектурата и съдържа четири ядра, всяко едно от които е клокнато на въпросните 1.8 GHz. Относително ниската скорост позволява да намалите разхода на енергия, но трябва да знаете, че може да има проблеми при някои по-стари програми и игри, които ползват единствено едно ядро. Вероятността да попаднете на такива обаче е малка и към момента това CPU е едно от най-бързите четириядрени процесора, които може да откриете в лаптоп.

За да добиете пълна представа за мощността на лаптопа трябва да прибавим, че оперативната му памет е 4 GB DDR3 SD RAM, която при желание може да се увеличи и до 8 GB, като се възползвате от втория свободен слот. Твърдият диск е с марка Hitachi, скорост на въртене 7200 оборота и капацитет 500 GB, което е достатъчно място за съхраняване на сериозна колекция от филми, музика и дори игри.

Друга силна страна, която задължително трябва да отличим е видео картата на DV6-6001еа. Тя всъщност представлява AMD M880G чипсет с ATI Radeon HD 6470 карта. Най-важната характеристика на тази комбинация е съотношението ефективност-цена, тъй като тя поддържа HD формат и предлага относително добра графика на съвсем прилична крайна цена на лаптопа. HD 6470 поддържа също както DirectX 10.1, така и последния за момента стандарт в РС гейминга DirectX 11. Освен това картата е с технологията ATI Avivo HD, чрез която възпроизвеждането на Blu-ray и HD медия става чрез хардуерно декодиране за максимален резултат. Avivo е един от най-добрите варианти за обработка на образи, независимо дали сте вързали лаптопа през VGA, DVI, HDMI или Display port.

Самата AMD HD 4250 е базирана на по-старата HD 3400 серия, но за разлика от нея включва UVD 2 видео енджин за декодиране на HD файлове (Н.264, VС-1 и MPEG-2) и възпроизвеждане на Blu-ray формат. В сравнение с HD 4200, 4250 има подобно, ако не малко по-добро представяне, а също и понижена консумация на енергия. Тъй като картата е вградена, резултатите при различните игри зависят най-вече от типа на процесора, с който се използва тя. При по-слаби варианти резултатите няма да са добри, но в случая имаме Phenom II, което донякъде завишава производителността. На модел с качествата на НР Pavilion DV6-6001ea HD 4250 постига много по-добри резултати отколкото всяка една вградена карта от по-старите модели. Тестовете показаха, че можем да играем култовата стратегия StarCraft II на Low настройки без никакъв проблем – постигнатите 38 кадъра в секунда са повече от достатъчни да видим какво ни предлага Blizzard след повече от десетилетие чакане. Кооперативният шутър Left 4 Dead също може да бъде вашият избор за игра, тъй като с HD4250 и общата мощност на DV6-6001еа спокойно може да изцедите 45 кадъра в секунда на Low настройки. Вече сте се досетили, че подобни резултати не квалифицират лаптопа като геймърски, но винаги е добре, когато може да се забавлявате с някоя и друга игра в движение.

Видеото винаги е свързано с дисплея, на който гледате резултатите, но DV6-6001 е подготвен и в това отношение. Екранът му е 15.6 инча (39.6 см) и има резолюция от 1366х768. Благодарение на собствената технология BrightView на HP възпроизвежданите образи са ярки и с висок контраст – нещо, което покрива напълно изискванията за качество на картината при мобилни компютри.
Отваряйки капака, пред нас се разкрива работния плот на модела. Той е доста изчистен и освен голямата клавиатура, съдържа единствено два малки бутона, разположени в горната лява част – единият е за пускане и гасене, а другият – за бързо стартиране на уеб бразура. В долната половина на корпуса се намира тракпада, който свети в приятна светлосиня светлина. В крайния долен десен ъгъл се намират два рекламни стикера, които ни подсказват, че продуктът ползва видео карта на AMD и работи под Windows 7.

В горната част на корпуса по дължина са разположени колонките, които както при повечето НР лаптопи са от престижната марка Altec Lansing. Звукът е доста добър, изчистен и порядъчно силен, при все, че няма как да заглушите никого с него. За гледане на филми, особено в по-шумна обстановка, е препоръчително да използвате някой от двата изхода за 3.5-милиметрови слушалки, които ще откриете в самото начало на левия страничен панел. До тях е разположен и един изход за микрофон, както и два USB 2.0 порта. По-нататък следва изход за LAN кабел, HDMI и VGA порт.

На десния страничен панел се намира оптичното устройство SuperMulti DVD+R/RW с поддръжка на LightScribe функцията, с чиято помощ може сами да правите ефекти обложки на вече записаните дискове. Доста хора пренебрегват тази възможност, но в действителност LightScribe технологията е страхотна, за да създадете уникална обложка на някой диск, като например видеото от абитуриентски бал или незабравима екскурзия.

В крайната част на десния страничен панел намираме още два USB порта, които този път поддържат новия 3.0 стандарт, изход за захранващия кабел и стандартната Kensington заключалка. Наличието на общо 4 USB порта, два от които вече са от по-бързите 3.0, безспорно е голямо предимство, както като количество (доста лаптопи все още ни ограничават до 3 порта, единият от които практически винаги е зает от мишка), така и като качество заради по-бързата скорост на четене и трансфер.

На самия капак е разположена уебкамерата, която ползва новаторската технология HP TrueVision. Благодарение на нея камерата функционира ефективно и предава ясен образ дори в помещения, където лисва достатъчно естествена или изкуствена светлина. Пак там се намира и вградения микрофон, който е страхотно удобен, тъй като позволява да осъществите аудио видео чат без ръцете или главата ви да са заети с досадни кабели, слушалки и микрофони.
Подобно на другия HP Pavilion лаптоп, който разгледахме съвсем наскоро, и този страда от един-единствен и изненадващ недостатък – клавиатурата на DV6 просто не е достатъчно удобна. Бутоните изглеждат и се натискат изкуствено и не предлагат оптимално решение, особено като се има предвид, че на предния корпус има повече от достатъчно място.

HP Pavilion DV6 е страхотен лаптоп и това не бива да учудва никого. Традиционното качество, което сме свикнали да получаваме от преносимите компютри на НР тук се комбинира от мощен четириядрен процесор, много  производителност и прилична видео карта за развлечения и игри. Не бива да забравяме и отличното съотношение цена-качество, което може да изкуши както новоизпечени кандидат-купувачи, така и хора, които вече се оглеждат за нови предложения, с които да заменят досегашния си преносим компютър

Автор: Филип Станиславов