Лаптоп: Fujitsu Amilo Pi 3560

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 ное. 2009

От почти десетилетие компанията Fujitsu Siemens Computers е един от най-големите европейски играчи на IT пазара. Тази година обаче, малко като първоаприлска шега, точно на 1 април дойде новината, че японците са изкупили германския дял в корпорацията и името е променено на Fujitsu Technology Solutions, или за по-неофициално – просто Fujitsu. Явно името не е била единствената промяна в  компанията, защото новият лаптоп Amilo Pi 3560 е ясен пример за нова стратегия, прицелваща се в по-масовата аудитория.

Да започнем отвън навътре. Тялото на лаптопа е боядисано в черно, с малък бял надпис с името на производителя и ненатрапващо се лого на модела, щамповани на капака. Когато го отворите, оформлението на клавиатурата рязко си контрастира с външността – тя е издържана в бял цвят, с почти незабележими флорални мотиви около тъчпада и местата, където поставяте дланите си. Това може да подразни мачовците сред вас (о, не, цветя на лаптопа ми, дано не наранят крехката ми мъжественост!), но лично аз ги намирам за доста приятни на външен вид и определено не придават на лаптопа “женствено” излъчване, ако това ви притеснява. Въпреки че има достатъчно място, дизайнерите са решили да си спестят NumPad-а, което, обективно погледнато, не е голяма загуба. Клавиатурата също така е устойчива на течности, в разумни количества разбира се.

Изработката чисто технически е много солидна, като няма да чуете скърцане, вопли на огъната пластмаса и други неестествени звуци при работа. Това в немалка степен се дължи на обстоятелството, че моделът е сглобен в Германия. Не искам да звуча като расист при сравнение с китайските модели (знаем за инженерната гениалност, на която са способни китайците, ако може да се вярва на филма 2012), но европейското производство е друга бира. А това все пак е доста важно, при положение че едва ли планирате да подменяте ноутбука си всяка година заради дефекти.

Да видим все пак какво крие новото Amilo под капака си. Екранът е с диагонал 15,6 инча, или 39,6 см, 16:9 widescreen с LED подсветка (моделът се предлага и във вариант с 16-инчов дисплей). Работи с резолюция 1366 x 768, която го прави HD-ready за 720р съдържание. Като изключим някои проблеми с ъгъла на гледане (не е особено голям), не можем да намерим други забележки към него. Като заговорихме за видео, Pi 3560 е оборудван с видеокарта nVidia GeForce GT 240M с 1 GB видео памет. Процесорът е Pentium T4300 на 2,16 GHz, има вградени 3 GB RAM (може да се добавят още 5 отгоре), а различните модификации идват с 320 или 500 GB харддискове.

Но всичко, изброено горе, са просто думи. Да видим как техническите спецификации се пренасят там, където най-много ни трябват – при гейминга. Резултатите са повече от задоволителни. При тест с най-новия хитов шутър Call of Duty: Modern Warfare 2, кадрите в секунда се движат между 25 и 55, в зависимост от случващото се на екрана – доста впечатляващо за лаптоп. Някои могат да възразят, че MW2 просто е много добре оптимизирана, затова ще върви добре и на кошница. За да проверим това твърдение, направихме тест и с относително по-тежката Borderlands: тук кадрите варираха грубо сметнато между 20 и 40 (малко по-ниско в определени моменти, например веднага след зареждането на нова локация). След всичко това можем да стигнем до заключението, че Pi 3560 е една изключително солидна геймърска машина, която отговаря на нуждите на съвременните игри.

Най-хубавото от всичко? Цената. Предвид хардуера си Amilo Pi 3560 се продава почти за без пари, което, сигурен съм, е сериозен удар за основните конкуренти на Fujitsu. Наистина много трудно ще намерите лаптоп с такива възможности за толкова малко пари. Това е един изключително привлекателен модел, който не можете да си позволите да изпуснете, ако си търсите подобна машина.

Автор: Пламен Димитров