Лаптоп: Fujitsu LifeBook S904

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

В момента таблетите са онези мобилни устройства, които са в най-голям възход, но въпреки това сериозните потребители знаят, че тези малки плоски джаджи все още не могат да им предложат функционалност, която да задоволява всички нужди. Именно поради тази причина преносимите компютри продължават да бъдат основен избор, когато става въпрос за истинска портативна версия на домашния настолен динозавър. Не, не говорим обаче за онези тежки, почти допотопни машини, каквито до не чак толкова отдавна бяха лаптопите. Модерните преносими компютри са елегантни, леки и мощни така, че да не усетите по никакъв начин нито разлика с настолната конфигурация, нито и самото им присъствие в чантата ви.

Или поне Fujitsu LifeBook S904 е такъв

С този модел Fujitsu определено си поставя високи цели, тъй като гони производителност, която обикновено сме свикнали да очакваме най-вече от настолните конфигурации или мощните лаптопи. С други думи, помислете си в стила на “нещо компактно и удобно като ултрабук, но по-мощно”. Без да спада в тяхната категория, Fujitsu LifeBook S904 е много лек, има красив 13.3-инчов IGZO дисплей, докинг порт и изключително дълъг обещан живот на батерията. При такива характеристики няма как да не бъдем любопитно доколко добре се е справила японската компания.

Първото впечатление, което придобиваме, е свързано с размерите на лаптопа. И тук наистина няма място за заблуда – той е много лек и тънък и спокойно може да го държите с една ръка. В структурно отношение това малко бижу е здраво, елегантно и непоколебимо. Пантите на екрана са здраво закрепени, а целият корпус е метален, което значително се различава от евтината пластмасова изработка, която сме свикнали да виждаме в много други модели. Фабричните варианти, които се предлагат, са в червено и черно.

На десния страничен панел са последователно разположени стандартен вход за 3.5-милиметров аудио жак, един USB 3.0 порт, DVD устройство, още един USB 3.0 порт и Kensington lock. От ляво имаме още един USB 3.0 порт, един HDMI порт за връзка с HD устройства, дори един VGA порт и  вход за LAN кабел. Наличието на HDMI интерфейс е чудесно, а присъствието на цели три високоскоростни USB 3.0 порта дава максимална гъвкавост при свързването. Дори да използвате единия постоянно за мишката, остават ви цели два за различни устройства като външни твърди дискове, USB флашове и т.н. В средата по дължина има слот за SD карти памет.

Клавиатурата на Fujitsu LifeBook S904 е компактна, но в същото време клавишите са едри, с достатъчно пространство помежду си и се натискат доста удобно. Под тях е разположен мултифункционален тракпад, който успешно може да замени мишка, а в дясно от него е сензорът за пръстови отпечатъци – друго доказателство, че моделът е насочен най-вече към деловите потребители, които държат максимално на сигурността. Говорейки за сигурността, наличен е още Trusted Platform Module 1.2, може да се използва и  SmartCard. Конкретно TPM представлява международен стандарт за сигурен криптопроцесор, който подсигурява хардуера като вгражда криптираните ключове директно в устройството. Наличието му тук е допълнителен атестат за сигурното място, на което се намират данните ви.

За да сте сигурни, че лаптопът няма да ви остави в момента, когато ви е най-необходим, Fujitsu LifeBook S904 предлага и икономичен режим, който се среща и при други продукти на компанията и се активира само с един бутон, разположен точно до стартовия. При Eco Mode функционалността на лаптопа е ограничена – WiFi и Bluetooth връзките са изключени, яркостта на екрана пада до 30 процента, спрян е звукът,    а активността на процесора е минимална. Въпреки че по този начин действително се лишавате от ценни качества на лаптопа, този икономичен режим помага в ситуации, когато всеки процент от батерията е изключително важен.

Fujitsu LifeBook S904 разполага с красив 13.3-инчов дисплей с впечатляващата резолюция от 2560х1440 пиксела. Той е много красив, с наситени цветове и силен контраст. Освен това екранът е чувствителен на допир и това позволява да се възползвате от новия тъчскрийн интерфейс на Windows 8.1. По отношение на процесора откриваме Intel Core i5 4200U на 1.6GHz и 4GB RAM памет с наличен слот за ъпгрейд, който е голямо предимство. Наличието на двуядрен Core i5 процесор означава висока производителност и бързи реакции, а графичният чип Intel HD 4000 се справя изненадващо добре с повечето РС игри, които бихте искали да пробвате в движение. Картата поддържа DirectX 11.1 и въпреки, че не е сериозно графично решение успешно може да подкара преобладаващата част от заглавията, макар понякога това да трябва да стане на ниски настройки. Тестове на заглавия като миналогодишната Batman: Arkham Origins, ролевата игра The Witcher 2 и зомби екшъна Dead Island: Riptide показаха задоволително качество на геймплея макар и с изключването на някои ефекти и занижаването на резолюцията.

По отношение на работата на лаптопа за отбелязване е, че машината е изключително тиха когато работи. Когато не е натоварен, той е толкова тих, че практическите не може да го чуете. Закономерно при тежко натоварване като 3D игри шумът на вентилатора се усилва, но въпреки това Fujitsu LifeBook S904 е един кротко мъркащ звяр. Същото се отнася и до температурата – както може да се очаква и при покой, и при натоварване тя остава в допустимите нива.

Остава само още един ключов елемент, който трябва да бъде анализиран и това е батерията. Без особена изненада – но за сметка на това като много положително качество – тя издържа доста – повече от 14 часа. Това се дължи на комбинацията от 77Wh-та батерия и Haswell архитектурата. Fujitsu предлага и втора модуларна батерия, която има капацитет от 28 Wh (2600 mAh) и благодарение на която общият режим на готовност на лаптопа се увеличава с една трета. Интересното е, че батерията влиза на мястото на оптичния диск, който всъщност е мултифункционален слот така, че ако решите да се откажете и от едното, и от другото ще сведете теглото на модела до едва 1.4 килограма.

В лицето на LifeBook S904 Fujitsu предлага компактен и мощен лаптоп, насочен най-вече към бизнес потребителите. Те могат да се възползват от олекотената конструкция, мощния процесор и платформата за сигурност, но в същото време моделът може да се понрави на практически всеки потребител, който залага на преносимост и производителност. Наличието на тъчскрийн дисплей е едновременно плюс и израз на все по-всеобхватната стратегия на компанията да направи тази нова за лаптопите технология достъпна за по-широк кръг устройства. Да, цената наистина е висока, особено ако искате да надградите базовия модел с 512GB SSD диск и Core i7 процесор, но всеки лев наистина си заслужава. Поради това LifeBook S904 е отлично решение за широк кръг потребители с различни нужди.

Автор: Филип Станиславов