Лаптоп: Fujitsu Amilo Xa 3530

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 01 фев. 2010

Въпреки че на кутията на този лаптоп все още пише Fujitsu Siemens, компанията вече се нарича просто Fujitsu, за което сме писали и преди. Ха 3530 е поредното добро предложение за определен тип потребители. Базиран на AMD технологии и със солидни хардуерни възможности, този модел претендира, че може да отговори на всички прищявки на геймърите. По-честите ни читатели помнят превюто, което написахме за този модел, но сега най-накрая имахме възможност да го подържим в ръце.

После обаче бързо го пуснахме. Трябва първо да спомена, че Ха 3530 е доста голям. Направо си е огромен – с размери 39,8 x 29,5 х 3,7/4,4 см и тегло от цели 3,6 кг, той доста разкривява ограниченията на термина “мобилен” компютър. Дори производителите го определят като Home notebook, защото трудно ще го изнесете от дома си. Ние имахме за тестване белия модел, но съществува и разновидност в черно. Изчезнали са всички украси по капака и подложките на ръцете върху клавиатурата, но причината не е липсата на място. На практика клавиатурата заема по-малко от половината от мястото, по принцип предназначено за клавиатура. Над копчетата се намират сензорните датчици за звука, управлението на медия и други. Клавишите също така са водоустойчиви, така че разливайте на воля. Дисплеят е WXGA+ с диагонал 43,2 см (17 инча) и максимална резолюция от 1440 х 900, което си е абсолютният минимум за такъв голям екран.

Под капака ще намерите двуядрен процесор AMD Turion X2 ZM-82, работещ на 2,2 GHz. Напълно адекватен избор, но задължително трябва да се отбележи, че има сериозни проблеми с температурата. Въпреки всички трикове на Fujitsu да се справят с проблема, най-добре си разчистете доста място около изхода за горещ въздух и си изключете парното – няма да ви трябва. По-интересни са нещата при видеокартите – да, Ха 3530 разполага с цели две. Едната е от сравнително висок клас: ATI Mobility Radeon HD 3650 с 512 MB собствена памет, а другата е вградена (добре де, по-вградена) базова ATI Radeon HD 3200. Това означава, че можете да използвате мощната, когато играете, а да превключите на по-слабата, когато просто сърфирате в интернет или пишете нещо – можете да ги сменяте в реално време с един от сензорните бутони над клавиатурата. От друга страна обаче, двете карти не могат да работят в CrossFireX режим, тоест заедно. Това е странно, при положение че именно възможността две карти с различни GPU-та да работят заедно отличава CrossFire от подобната SLI технология на nVidia.

Въпреки това моделът все пак не страда от липса на производителност. На бенчмарка 3DMark06 по-мощната карта изкара 4001 точки (за сравнение – по-слабата добута едва до 1618). Но това са просто цифри, затова да видим каква е ползата за геймърите на практика. При тест с Tom Clancy’s H.A.W.X., играта вървеше стабилно с 30-40 кадъра в секунда – предостатъчно за нормално джиткане. Второто изпитание беше Prototype, която е малко по-лакома за ресурси – тук Ха 3530 леко се озори, като кадрите вървяха между 15 и 25. Учудващо, дори и при такива FPS геймката ставаше за игра. Един настолен компютър вероятно би се справил по-добре, но говорим за различен клас машини.

Докато се занимавате с игри, естествено най-добре е да държите лаптопа включен в контакта. Той разполага с осемклетъчна батерия, която обаче издържа едва час и половина при умерено натоварване, а дори и при почти никаква работа подобрението е минимално – до около два часа и двадесет минути. Съвсем в края ще спомена и една дребна критика, но пък често една капка е достатъчна, за да прелее чашата – сензорните бутони, както и три лампички в предната част (за батерията, харддиска и Wi-Fi) светят постоянно с адски ярка синя светлина. При джиткане или гледане на филм през нощта, тези наглед дребни лампички направо ми изваждаха очите. Щеше да е добре да има някакъв начин да се спрат, или поне да се намали яркостта им, но няма. Накрая една поставена пред тях кутия от цигари реши проблема.

Като цяло Ха 3530 е доста добро геймърско решение, на което безпроблемно ще подкарате на практика всички съвременни игри. Има какво още да се желае откъм производителност, но ако сте мобилен геймър, това е едно отлично предложение.

Автор: Пламен Димитров