Лаптоп: Dell XPS M1730

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 03 ное. 2008

Когато се замислиш за маркова гейминг машина първата асоциация би трябвало да ти е Alienware. Преди около година Dell закупи посветеното в производство на зверски машини студио и паралелно с това започна да развива собствената си серия от наточени РС-та. XPS M1730 е върховият продукт на тази симбиоза. А ако искаш да натриеш носа на всеки ”всезнайко”, дуднещ, че геймърски лаптопи няма – то М1730 е перфектният начин да го направиш.

Сухите технически характеристики са главозамайващи – четириядрен процесор на 2.5 гигахерца, 3 гигабайта ултра бърза рам и два GeForce 8700М, вързани в Sli режим. Да, точно така – два. В момента лаптопите с две видеокарти независимо от класа се броят на пръстите на двете ръце. Всичко това е наблъскано в широко и солидно 17 инчово шаси, подплатено от безшумни вентилатори, правещи XPS M1730 един от най-бързите, най-тихите и най-добре охладените геймърски платформи, които можеш да държиш в скута си. Клавиатурата му е голяма и удобна и има NumPad бутоните, а в горният й десен ъгъл се намира LCD дисплей. Адски полезна джаджка, показваща ти времето, натоварването на RAM-та и процесора и специфично инфо, в зависимост от това дали го ползваш за мултимедия или игри. Всички ще забележат отдалеч, с какъв лаптоп си заради характерната подсветка на клавиатурата, искрящият в червена светлина заден панел и двата прожектора зад всяка една от страничните тонколони.

Естествено лаптопа разполага и с вече превърналите се в стандарт уеб камера, Bluetooth и Wi-Fi модули и не те занимава с простотии, като Bio Lock. Единственият минус, ако може да се нарече такъв е живота на батерията. То е до час гейминг без включване към захранване, просто всички hi-end компоненти в лаптопа са жадни за енергия. Любопитен факт е, че част от технологиите в XPS M1730 са трансферирани от Latitude XFR D630 – огнеупорният лаптоп, разработен по поръчка на Пентагона.

Автор: Пламен Димитров