Лаптоп: Asus G53S

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 29 ное. 2011

Ти, драги читателю, си РС геймър. Да, точно ти! Ти си човек, разменял в детството си с приятели Doom на дискети. Човек, за когото Angry Birds звучи като мръсна дума, PSP е просто добро намерение, а конзолите – прекалено ограничен и комерсиализиран продукт. Ти си истински рицар на мишката и клавиатурата, винаги поддържащ машината си в оптимално състояние и желаещ само най-доброто за своята геймърска конфигурация. Ти си хардкор РС геймър, който иска да има най-доброто и най-мощното от геймърския хардуер. И да го има навсякъде!

Няма нужда да казваш нито дума повече. Убедени сме, че не си единственият с такова безкомпромисно виждане и знаем какво да ти предложим. Освен че е един от най-големите РС производители в света, компанията Asus поддържа собствена марка, наречена Republic of Gamers, с чието лого се издават онези продукти, които са предназначени за най-сериозните и запалените по игрите. Такъв е и новият геймърски лаптоп Asus G53S, който бе обявен през лятото на тази година по време на изложението Computex Taiwan.

На външен вид G53S е доста различен от повечето модерни лаптопи и това е нормално, тъй като при него ударението пада върху гейминга и всичко друго остава повече или по-малко на заден план. Лаптопът е доста тежък и обемист, което ви подсказва, че за да го ползвате е най-добре да сте на бюро или маса. Дизайнът на модела е вдъхновен от класическия изтребител F-117, откъдето идва изчистеното шаси в студен тъмносив цвят. Вниманието ни веднага е привлечено от двете големи решетки, разположени в задната част на лаптопа. Те не са там само за красота, а като част от нова и комплексна система за охлаждане, която Asus използва. Истината е, че тя до голяма степен работи, тъй като дори при пълно натоварване G53S работи почти безшумно и не се нагрява прекомерно.

Това, че лаптопът е направен преди всичко за твърда повърхност ни показва и наклонът на шасито. То е издигнато в задната си част, така че когато поставите лаптопа на бюро и седнете нормално, както клавиатурата, така и екранът са повдигнати с малко, за да може писането и гледането да е по-удобно. Самата клавиатура е със силна сребърна подсветка, което е приветствано въведение, ползвано от все повече лаптопи. Копчетата не са най-удобните на света, но с тях се свиква. По-важното е, че там са намерили място всички бутони от стандартна конфигурация, включително и самостоятелни клавиши за стрелките. За съжаление последните са прекалено малки и могат да бъдат неудобни, особено ако сте с по-големи ръце. Тъчпадът е разположен вляво от центъра, оставяйки повече място, където да отпуснете дясната си китка. На същия този панел са залепени и поредица от лога, които демонстрират мощността, която се крие в шасито. Една след друга ни гледат лепенки на Intel, nVidia, Windows, DirectX 11, емблемата на самата серия Republic of Gamers и голям стикер, демонстриращ основните характеристики на модела.

При разположението на портовете дизайнерите на лаптопа са приели по-нестандартен подход. Вместо отдясно, оптичният Blu-ray диск е поставен на левия страничен корпус на Asus G53S заедно с два USB порта. На десни страничен корпус пък последователно има изход за 3.5-милиметров аудио жак, микрофон, още два USB порта (единият е с новия USB 3.0 стандарт и се познава по оцветения в синьо елемент), HDMI порт за HD устройства, VGA порт за връзка с по-стар модел монитор, вход за LAN кабел и вход за захранването.

За геймърския характер на модела свидетелства практически всеки един елемент от неговата хардуерна конфигурация. Процесорът е мощен Intel Core i7-2630QM, а инсталираната RAM памет е впечатляващите 8GB. Твърдият SATA диск има общ капацитет от 1ТВ, което на този етап все още е повече от достатъчно за солидна колекция от игри, филми и музика. Качеството и плътността на звука пък е подсигурено от EAX и THX технологиите. Видео картата nVidia GeForce GTX 460M е графичен чип от висок клас, която бе пусната през миналата година.  Базирана е на Fermi архитектурата и поддържа както DirectX 11, така и OpenGL 4.0. За разлика от GT 445M, която има само 144 ядра, GTX 460M предлага всичките 192 шейдър ядра. Както обикновено при такива конфигурации, за тестове и бенчмарк се използват PCMark Vantage и 3DMark Vantage. 

PCMark Vantage дава следните стойности за Asus G53S: 7857 PCMarks, 5258 памет, 5824 филми, 9097 игри и и 7850 производителност. С 3DMark Vantage бяха измерени следните стойности: 7277 3DMarks, 5747 графика и 36154 процесор. За отбелязване е, че с чисто техническа цел опитахме да пуснем популярния Wii емулатор Dolphin и той успя да подкара симпатичния платформър Epic Mickey на сравнително добри настройки, а това определено е постижение.

В последно време 3D технологиите се настаняват все по-трайно в потребителската електроника и гейм индустрията не прави изключение. Пример за това са някои от най-популярните РС игри от тази есен, сред които Batman: Arkham City и Assassin’s creed: Revelations, чиито версии поддържат 3D. За да не остане по-назад в това отношение Asus предлага своя G53S с пълна поддръжка на триизмерни образи, което се отнася не само до игри, но и до филми (това става с качения nVidia 3D Vision Video Player). За целта в комплекта е намерил място и чифт очила nVidia 3D Vision. Те са опаковани в малка кутия, в която откриваме още меко парцалче за почистване, елегантен черен джоб с логото на производителя, където да съхранявате очилата и USB кабел за тяхното захранване. 3D плейбекът на Asus G53S е доста добър, „виновник“ за което е мощната видео карта GeForce GTX 460M. При някои от игрите в 3D като Street Fighter IV се налага обаче да намалите настройките (в този пример жертва на триизмерния образ стана anti-aliasing опцията, докато сенките и текстурите бяха свалени до Medium). Resident Evil V и Call of Duty: Black Ops обаче се представят без проблем.

Тъй като все пак това е лаптоп с идея за мобилност, животът на батерията е от сериозно значение. В това отношение Asus G53S може да се похвали с доста добро постижение – около 2 часа и 45 минути под постоянно напрежение. Преди да възразите, че в епохата на съвременните мобилни джаджи и издръжливи батерии това реално не е чак толкова много, имайте предвид, че тук става въпрос за солидна конфигурация, която е постоянно гладна за ток. Всъщност G53S се представя по-добре от „батко“ си G73JW, но това се дължи както на по-икономичната Sandy Bridge архитектура на процесора, така и на факта, че G73JW има по-голям 17.3-инчов екран. Разбира се, два часа и четиридесет и пет минути не е чак толкова много за РС гейминг, но на този етап техническите ограничения като цяло не позволяват постигането на по-високи стойности. Това, което обаче дизайнерите на лаптопа можеха да подобрят бе свръхобеместия АС адаптер на захранването. Това че G53S е тежък и масивен може да се обясни със събрания в него хардуер, но тази своеобразна тухла придава допълнителна тежест на целия комплект и създава още една пречка пред мобилността.

Изводът е, че G53S е преди всичко геймърски лаптоп, предназначен за строго специфична потребителска аудитория. Ако не познахте себе си в описанието в началото на материала или просто не сте чак толкова запалени по игрите, че да ги играете дори на лаптоп, нямате никаква основателна причина да посегнете към този модел. Ако обаче сте сериозни геймъри, Asus G53S определено е сред вариантите, които бихте искали да обмислите. Имайте предвид, че колкото и да е мощен, той не може да замени една десктоп конфигурация от най-висок клас, а факторите „цена“ и „мобилност“ също не са за подценяване, тъй като въпреки че е лаптоп, Asus G53S не е особено портативен и винаги е за предпочитане да го ползвате на бюро и близо до постоянен източник на електричество. Той е предназначен най-вече за хора, които имат необходимия бюджет и склонност към сериозен гейминг и които поне малко искат да бъдат център на вниманието. А с този лаптоп със сигурност може да привлечете доста погледи.

Автор: Филип Станиславов