Лаптоп: Aspire 5740G-434G64Mn

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Омръзнало ви е да играете на игри единствено и само на бюрото с добрия стар настолен компютър? Обмисляте закупуването на геймърски лаптоп, който ще може да подкара и най-новите игри прилични кадри в секунда? Acer имат предложение за вас и то се казва Aspire 5740G-434G64Mn –отлична производителност и добра цена в един стилен пакет.

Дизайнът на лаптопа на практика е идентичен с по-стария модел 5739. Разполага с клавиатура с големи клавиши (включително NumPad) с разстояние помежду им, което прави писането с една идея по-удобно. В горната лява част са разположени три клавиша, съответно за включване и изключване на Wi-Fi, Bluetooth и Acer Backup Manager, а в дясната – два са увеличаване и намаляване на звука. Входът за захранващия кабел се намира отляво.

Отново, подобно на 5739, Acer са решили, че мястото на тъчпада не е в средата под клавиатурата – в конкретния случай той е изместен с една идея в ляво. Добрата новина е, че има отделен бутон, който го изключва напълно в случаите, когато искате да използвате мишка. По този начин няма да има опасност да мърдате курсора по случайност, когато играете на игри.

Максималната разделителна способност на 15.6-инчовият дисплей с гланцово покритие е 1366 x 768 пиксела. Същевременно компютърът е снабден с процесор Intel Core i5 Mobile 430M, работещ с тактова честота от 2.26GHz, 4 гигабайта DDR3 памет и видео карта ATI Mobility Radeon HD5650 1GB. Така, с 64-битов Windows 7 Ultimate, Aspire 5740G-434G64Mn зарежда за около 50 секунди – един изключително приличен резултат.

Игрите, които тествахме на лаптопа, се държаха изключително добре

Под DirectX 10 и на максимални настройки Far Cry 2 реализира над 30 кадъра в секунда, докато Call of Duty: Modern Warfare 2 отбелязва между 30 и 80 дори и на най-добри детайли и с Anti-Aliasing, включен на 4x.

При Battlefield Bad Company 2 под DirectX 11 обаче трябваше да се лишим от някои екстри, за да постигнем максимално гладък геймплей – най-вече от сенките и специалните ефекти – но дори и без тях играта изглежда достатъчно впечатляващо. Може да се каже, че ударихме на камък чак при S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat – за на над 30 кадъра в секунда под DirectX 11 бяхме принудени да нагласим играта на средни детайли.

Въпреки последните резултати е напълно ясно, че с Aspire 5740G ще може да играете и най-новите игри на пазара, без значение колко взискателни са те. Разбира се – в някои ситуации ще трябва да се лишите от една или друга настройка, но все пак говорим за лаптоп, а не за мощен настолен компютър. И все пак няма как да не отбележим, че видео картата ATI Mobility Radeon HD5650 1GB, която лаптопът използва, е по-мощна от популярните в момента ATI Radeon HD 4670 1GB DDR3 и nVidia GeForce GT 240M 1GB DDR3. Дори и на тежки игри като Grand Theft Auto IV може да очаквате безпроблемен геймплей с около 40-45 кадъра в секунда на средни настройки.

Въобще – лаптопът не страда от липса на добра производителност. На 3DMark05 изкара 12937 точки, което го позиционира доста над конкуренти като Fujitsu Amilo Pi 3560 и доста близо до мощния Lenovo W700. Що се отнася до стандартния Windows бенчмарк, Aspire 5740G-434G64Mn показа следните резултати:

Processor: Calculation per second – 6,7
Memory (RAM): Memory operations per second – 5,9
Graphics: Desktop performance for Windows Aero – 6,7
Gaming graphics – 3D business and gaming graphics performance – 6,7
Primary hard disk: Disk data transfer rate – 5,9

В крайна сметка какво излиза – съотношението качество, производителност, цена е спазено перфектно. За парите си получавате един изключително добър геймърски лаптоп с хубав процесор, много памет и мощна видео карта. Наистина – качеството и силата на звука от вградените колонки можеше и да е по-добро, но в крайна сметка какво ви пречи да включите своите собствени колонки или дори най-обикновени слушалки?

Автор: Петър Йорданов