Лаптоп: Acer Aspire 8920G

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 10 авг. 2008

Acer, третият най-голям играч в световния PC пазар, добави поредното бижу в короната от супер производителни лаптопи. Лаптопът спира дъха дори на обръгнал с технологиите човек като мен и то още преди да бъде стартиран. Той не е просто голям и масивен, а изцяло променящ концепцията за преносим компютър. Той е гигантски и доста тежък, така че ако страдате от болки в гърба или рамото, можете спокойно да го подминете, защото това не е продукт, с който искате жизнерадостно да се шматкате насам-натам. Той е второ поколение от Gemstone серията на Acer, включваща жестока визия, придружена от невероятния дизайн и CineDash Media конзолата. Издържан изцяло в черно, с изключения на пада пред клавиатурата, лаптопът впечатлява с визията си, докато приплъзвате поглед към бас “тръбите” в края му и приключите огледа със светещото Acer лого на гърба. Всички допълнителни слотове (USB, HDMI, за микро карти, Lan/кабелен интернет и т.н.) са разположени на страничните панели, слава богу, че изходите за слушалки/микрофон също са там и кабелите не ви пречат, докато се опитвате да достигнете клавиатурата. Клавишите са със стандартен размер, а големият формат на лаптопа е позволил добавянето на numpad клавиатура в десния ъгъл, както и на няколко функционални бутона, за контрол над мултимедийните му функции. CineDash Media конзолата обаче обира всички точки. Разположена в десния ъгъл на лаптопа, тя представлява серия от touch бутони – само с едно приплъзване на пръста по тях можете да промените звука, да превъртите напред/назад, спрете или пуснете мултимедийно приложение. Първоначално конзолата може да предизвика объркване, но свикнете ли веднъж с нея, ще ви липсва всеки път, когато застанете пред стандартна клавиатура. Единственият недостатък, е липсата на подсветка, което при гейминг/писане в тъмна стая може да доведе до натискането на нежелан клавиш.

Друг елемент в Acer Aspire 8920G, предизвикващ увисването на мандибулата, е саунд системата. По принцип лаптопите не вадят добър звук – нещо като закон, на чийто гръб се изхранват сума ти производители на преносими тонколони. Не и този – 8920G е снабден с гигантски спийкър над клавиатурата, подкрепен от допълнителна бас “тръба” за пълен Dolby Digital HD звук (стига филма/играта да го поддържа). Със своята 5.1 система с вградени тонколони и субуфер, той преспокойно се справя с озвучаването на цял апартамент с кристално ясен саунд. Напълно достатъчен за игра или гледане на филм в леглото. Звукът успява да изпълни помещението и да се позиционира там, където му е мястото.
Големият размер на компютъра е позволил на дизайнерите му да го натъпчат до козирката с високопроизводителен хардуер. За HD и гейминг нуждите на собственика си, 8920G се грижи с nVidia GeForce 9660M GS (512 MB GDDR3 памет, с опция за източване на част от стандартната памет), поддържаща PureVideo HD, Shader Model 4.0 и Microsoft DirectX 10 технологиите. Картата е подкрепена от двуядрен Pentium на 2.6 гигахерца и 4 гигабайта ултра бърза DDR памет. Преведено на геймжаргон – Crysis на максималната позволена от дисплея резолюция, с максимални настройки лети с около 48 кадъра, падащи до 30 в най-напечените сражения. Мощният хардуер обаче води и до силно отделяне на топлина – ужаса за всеки лаптоп, но отново големият размер на Aspire 8920G помага, предлагайки достатъчно вентилация на всички компоненти. Всичко това е подплатено от превръщащите се в стандарт Wi-Fi и Bluetooth модули и вградена видео камера. Новост е Blu-Ray устройството, което все по-често ще виждаме да заменя DVD записвачките и бутона за разпознаване на пръстови отпечатъци с “био”-заключване на машината.

Acer Aspire 8920G е сериозна инвестиция. Реално в момента не съществува друг подобен лаптоп, представящ всички удобства на десктопа с голям монитор (мощен хардуер, голяма работна площ), комбинирани с възможността да го сложиш в раницата и да го пренесеш от точка А до точка Б, без да правиш няколко курса.

Автор: Георги Панайотов